Za chwilę Wigilia i… wieczerza. Usiądziemy do kapusty z grzybami, łazanek z makiem, kutii, barszczu… Co jedli w te dni nasi przodkowie? Okazuje się, że właściwie to samo. Możemy nawet powiedzieć, że nasza kulinarna tradycja ma stare słowiańskie i do tego pogańskie korzenie. Opowiedział nam o tym Paweł Lis, archeolog pracujący na co dzień w Grodzisku Żmijowiskach i współautor książki „Kuchnia Słowian”.Wigilijne menu z prasłowiańskiej wioski. Co w czasie Świąt jadali nasi przodkowie?
Za chwilę Wigilia i… wieczerza. Usiądziemy do kapusty z grzybami, łazanek z makiem, kutii, barszczu… Co jedli w te dni nasi przodkowie? Okazuje się, że właściwie to samo. Możemy nawet powiedzieć, że nasza kulinarna tradycja ma stare słowiańskie i do tego pogańskie korzenie. Opowiedział nam o tym Paweł Lis, archeolog pracujący na co dzień w Grodzisku Żmijowiskach i współautor książki „Kuchnia Słowian”.