W liście do ministra Siekierskiego szefowie 13 zwiazków i organizacji rolniczych zwracają uwagę na problem sztucznego mięsa produkowanego w laboratoriach jako zagrożenie dla produkcji rolniczej, bezpieczństwa żywnościowego oraz dobrostanu zwierząt.
UE liderem w zakresie bezpieczeństwa żywności
Autorzy listu zauważają, że Unia Europejska jest światowym liderem w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz dobrostanu zwierząt.
– Europejscy rolnicy przyczyniają się do około 1,3% PKB, jednak nasze wysiłki w zakresie zapewniania bezpieczeństwa żywnościowego, zwiększania samowystarczalności oraz dostarczania obywatelom wysokiej jakości i bezpiecznej żywności są dużo większe niż mogłyby wskazywać na to suche liczby. Stanowimy kręgosłup gospodarki wiejskiej, która produkuje bezpieczną żywność zgodnie ze zrównoważonymi praktykami wspieranymi przez Wspólną Politykę Rolną (CAP) oraz chronimy krajobrazy kulturowe i środowisko – czytamy w liście do szefa MRiRW.
Produkcja mięsa w laboratorium zagrożeniem dla polskiego rolnictwa
Autorzy listu podkreślają, że ich niepokój budzą praktyki produkcji żywności opartej na hodowli sztucznych komórek w laboratoriach na całym świecie.
– Jednak te praktyki stanowią zagrożenie dla tradycyjnego rolnictwa i rzeczywistych metod produkcji żywności, które leżą u podstaw europejskiego modelu rolniczego. Te nowe praktyki obejmują produkcję mięsa przy użyciu technologii komórek macierzystych, które wymagają pobrania tkanki od żywych zwierząt. Rozwój tej nowej produkcji żywności hodowanej w laboratoriach rodzi wiele pytań, które powinny być poddane szerokiej debacie publicznej. Szereg pytań jest już częściowo uwzględnionych w przepisach Rozporządzenia (UE) nr 2015/2283 w sprawie nowych produktów spożywczych. Te kwestie są istotne dla przyszłego społeczeństwa, które chcemy budować w Europie i dlatego powinny być one częścią odnowionej i szerokiej debaty w UE dotyczącej mięsa hodowanego w laboratoriach – piszą szefowie 13 związków i organizacji rolniczych w apleu do ministra Siekerskiego.
Czy produkcja mięsa w laboratoriach jest etyczna?
Autorzy listu odnosząc się do sprawy produkcji mięsa w laboratoriach poruszają także kwestie etyczne.
– Powinniśmy sobie postawić pytanie, czy biorąc pod uwagę zakaz używania hormonów przy produkcji mięsa oraz zakaz klonowania zwierząt powinniśmy pozwolić na produkcję mięsa w laboratoriach? Czy produkcję mięsa opartego na komórkach można uznać za bardziej przyjazną? Innym zagadnieniem jest kwestia ekonomiczna. Jak zagwarantować opłacalność hodowli zwierząt i obszarów wiejskich? Rolnictwo to system naczyń powiązanych. Do produkcji mięsa w laboratoriach nie potrzeba zbóż i pasz. Rodzi się pytanie, jak zapewnić bezpieczeństwo i niezależność żywnościową? – pytają szefa MRiRW podpisani pod apalem przedstawiciele 13 rolniczych związków i organizacji.
Praktyki rolnicze na obszarach górskich – trudności
Ich zdaniem nieunikniona jest również na forum UE i krajowym dyskusja na temat zrównoważonego rozwoju.
– Jak utrzymać łąki i praktyki rolnicze na obszarach górskich czy innych, gdzie hodowla zwierząt jest jedyną forma użytkowania gleb? Musimy również odpowiedzieć sobie na pytanie, jaki jest rzeczywisty ślad węglowy technik produkcji mięsa hodowanego w laboratoriach? Poruszone powinny zostać również kwestie społeczne oraz zdrowotne: czy mięso pochodzące z laboratorium nie spowoduje braku możliwości dostępu konsumentów do prawdziwego mięsa, zwłaszcza tych mniej zamożnych? Jak zagwarantować bezpieczeństwo technologii komórek macierzystych, aby uniknąć zagrożeń dla zdrowia konsumentów? Czy posiadamy wystarczającą wiedzę w tym zakresie? – pytają rolnicy ministra Siekierskiego w swoim liście.
Czy produkcja mięsa w laboratorium to część rolnictwa?
Ich zdaniem odpowiedzi na wszystkie powyższe pytania powinny prowadzić do oceny potencjalnych ryzyk związanych z tymi produktami. Proszą więc szefa MRiRW o zajęcie stanowiska w tej sprawie i poparcie działań mających na celu szersze podejście do produkcji mięsa produkowanego w laboratoriach.
– W naszej opinii konieczne jest przejrzyste, oparte na nauce i wszechstronne podejście do oceny rozwoju produkcji sztucznego mięsa. Bezsprzecznie należy stwierdzić, że sztuczne mięso wyprodukowane w laboratoriach nie ma nic wspólnego z rolnictwem i jest zagrożeniem dla milionów gospodarstw rolnych oraz bezpieczeństwa żywnościowego – czytamy w zakończeniu listu.
Pod apelem podpisali się:
- Wiktor Szmulewicz, Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych
- Marian Sikora, Przewodniczący Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych
- Tomasz Obszański, Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” Rolniczych
- Dariusz Goszczyński, Prezes Krajowej Izby Drobiarstwa Izba Gospodarcza
- Andrzej Kabat, Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”
- Aleksander Dargiewicz Prezes Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG
- Mariusz Olejnik, Prezes Zarządu Polskiej Federacji Rolnej
- Jerzy Wierzbicki, Prezes Polskiego Zrzeszenia Bydła Mięsnego
- Jacek Zarzecki, Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
- Witold Choiński, Prezes Zarządu Związku Polskie Mięso
- Tomasz Parzybut, Prezes Zarządu Głównego Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP
- Paweł Podstawka, Przewodniczący Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj,
- Łukasz Pergoł, Prezes Partii Twiterowych Rolników
oprac. Bartłomiej Czekała