Ceny bydła w Polsce
Na rynku bydła mamy istną huśtawkę cenową. Jedne zakłady podnoszą ceny skupu żywca, inne je obniżają. Na przykład w Osi Poland Foodworks byki staniały o 80 gr, a w Wielkopolsce jałówki poszły w górę nawet o 2,70 zł/kg. Wydaje się, że zarówno na krowy, jak i jałówki popyt zaczyna rosnąć.
Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 19,40 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11 zł/kg, a za krowy – 7,90 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 19,60 zł/kg.
Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.
Z kolei z danych MRiRW i KOWR wynika, że w dniach 5–11.02.2024 r. na rynku krajowym cena żywca wołowego uległa dalszemu obniżeniu. Bydło rzeźne skupowano średnio po 9,81 zł/kg, o 5 gr/kg taniej niż tydzień wcześniej, ale o 1 proc. drożej niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 9% niższa niż przed rokiem Za byki 12-24 miesiące w okresie 5–11.02.2024 r. płacono średnio 10,82 zł/kg, za krowy 7,88 zł/kg, a za jałówki 10,59 zł/kg. Natomiast za byki w klasie R płacono 20,60 zł/kg, za krowy w klasie R 17,95 zł/kg, a za jałówki 21,12 zł/kg.
W Polsce bydło tańsze niż w UE
Z kolei W UE średnia cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 w okresie 5–11.02.2024 r. wyniosła 499,30 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była o 1 proc. wyższa niż przed miesiącem, ale o 3 proc. niższa niż przed rokiem.
W Polsce cena żywca wołowego tej klasy wyrażona w euro ukształtowała się na poziomie 486,78 EUR/100 kg, o 2,5 proc. niższym niż średnio w UE. Ceny były niższe niż u największych unijnych producentów wołowiny, m.in.: o 9 proc. niższe niż w Irlandii, o 7 proc. niższe niż we Francji i o 4 proc. niższe niż w Hiszpanii.
Mniej niż w Polsce za żywiec wołowy uzyskiwali dostawcy z Niderlandów (o 27 proc.) i Niemiec (o 1 proc.).
W Niemczech drożeją krowy
Natomiast w Niemczech ceny byków i jałówek wciąż pozostają na tym samym poziomie, ale kolejny tydzień z rzędu drożeją krowy.
– Na początku bieżącego tygodnia ceny byków są stabilne. Nieznacznie rosną ceny krów rzeźnych – tłumaczy Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,73-4,78 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,35 euro/kg, a krów 3,68-3,88 euro/kg.
Polskie bydło po raz pierwszy pojechało do Algierii
Dobre informacje dla polskiego sektora wołowego płyną z Algierii. Jak poinformowali Jacek Zarzecki, Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, po 5 latach starań kraj ten otworzył się na polskie żywe bydło. Kilka dni temu wysłaliśmy tam pierwszy transport byków. Zdaniem Zarzeckiego przyczyni się to do stabilizacji ceny dla hodowców bydła mięsnego urodzonego i wyhodowanego w naszym kraju.
– Pierwszy raz w historii wyeksportowaliśmy polskie bydło mięsne do Algierii. 727 sztuk zostało załadowane na statek w porcie Koper. Żeby sektor wołowiny mógł być stabilny potrzebuje stabilnej ceny, a to gwarantuje ubój w kraju oraz eksport żywych zwierząt – tłumaczy Zarzecki i dodaje, że weszliśmy na rynek przez wiele lat dla nas niedostępny.
Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 16 lutego 2024 (w porównaniu do 9 lutego)?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 18,60 zł/kg (spadek o 80 gr);
- jałówki (kl. O): 19,20 zł/kg (bez zmian);
- krowy (kl. O): 16 zł/kg (bez zmian);
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 9,50-12 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 11-12,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 19,60 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 20,20 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,60 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 9,30-11,60 zł/kg (bez zmian);
- jałówki 8,40-9,30 zł/kg (bez zmian);
- krowy 5,60-7,40 zł/kg (bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 19,10 zł/kg (spadek o 20 gr);
- byki (kl. R): 19,40 zł/kg(spadek o 20 gr);
- byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 19,50 zł/kg (spadek o 20 gr);
- jałówki (kl. O): 19,10 zł/kg (spadek o 20 gr);
- jałówki (kl. R): 19,60 zł/kg (spadek o 20 gr);
- krowy (320 kg mięsa): 15,30 zł/kg (spadek o 20 gr).
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki:10 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 10,70 zł/kg g (bez zmian);
- jałówki: 9,80-10,20 zł/kg (wzrost o 50-90 gr);
- krowy: 8,40 zł/kg (wzrost o 50 gr);
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 10-12 zł/kg (wzrost o 50 gr -1,60 zł);
- jałówki: 9,50-12 zł/kg (wzrost o 20 gr-2,70 zł);
- krowy: 7,50 – 10,50 zł/kg (bez zmian), za mieszańcowe ceny wyższe.
Kamila Szałaj