Bydło salers – rasa o dużym kalibrze i łagodnym charakterze
Salersy są odporne i mają małe wymagania bytowe. To rasa o dużym kalibrze i nie jest wybredna, ma znacznie mniejsze wymagania pokarmowe od rasy limousine, a w zamian daje bardzo przyzwoite przyrosty oraz umięśnienie. Dobre rezultaty osiąga nawet na słabszych pastwiskach. Szybko przystosowuje się do warunków otoczenia. Ma łagodny charakter.
Szybko rosną i dobrze kryją
Salersy nie mają problemów z porodami. Cielęta po urodzeniu są długie i chude, ważą od 30 do 40 kg. Samice posiadają bardzo szerokie miednice, powoduje to niski stres podczas porodów zarówno dla matki, jak i dla cielęcia. Młode oseski tej rasy znane są z tego, że zaraz po porodzie wstają i piją mleko. Mleczność jest dosyć duża, wynosi około 3000 litrów na laktację.
Laktacje są długie, co powoduje, że dokarmianie cieląt na pastwisku staje się zbyteczne. Ogromną zaletą rasy jest długowieczność, krowy dożywają 15 lat. Bydło doskonale zimuje, ponieważ wytwarza solidną pokrywę włosową. Szybko rośnie, roczne jałówki ważą nawet 350 kg, zaś buhajki 450 kg. W opasie intensywnym, do którego rasa jest jak najbardziej przydatna, dzienne przyrosty buhajków dochodzą do 1300 g. Przy dobrym żywieniu 14-miesięczny opas może ważyć ponad 500 kg. Dorosłe buhaje są znane z tego, że potrafią pokryć podczas jednego sezonu do 80 samic.
Salers – idealna rasa na trudne warunki
Do innych zalet rasy salersów można zaliczyć opiekuńczość krów, a także bardzo dobrą żywotność cieląt. Jest to idealna rasa na trudne warunki, nawet bez dachu nad głową. Posiada zdolność doskonałego wykorzystania nawet najsłabszej jakościowo paszy objętościowej i szybkiego gromadzenia zapasów w organizmie, gdy pasza jest lepszej jakości. Brak problemów z kończynami predysponuje ją do pokonywania długich dystansów. Łatwość wycieleń i dobre wyniki w rozrodzie są zachowane nawet przy krzyżowaniu z rasami ciężkimi i przy dużych cielętach.
Okazałe rogi znakiem rozpoznawczym bydła salers
Największym mankamentem w utrzymywaniu salersów mogą być bardzo rozłożyste rogi o imponujących rozmiarach. Z jednej strony jest to walor estetyczny i cecha rozpoznawcza, a z drugiej, zagrożenie dla obsługi, jak i zwierząt. Dlatego ze względu na bezpieczeństwo oraz ułatwienie prowadzenia stada warto rozważyć usunięcie rogów już u cieląt, co od lat praktykowane jest w Spółdzielczej Agrofirmie Witkowo, gdzie salersy są jedną z 6 utrzymywanych ras mięsnych.
Jakie jest mięso salersów?
Zdaniem Marka Tomaszewskiego – specjalisty ds. produkcji bydła mięsnego w Agrofirmie, mają wiele zalet, a główną z nich są dobre przyrosty w połączeniu z małymi wymaganiami żywieniowo-bytowymi, długowieczność i odporność na trudne warunki klimatyczne oraz doskonała jakość i smak mięsa. Do innych zalet rasy salers Marek Tomaszewski zaliczył bardzo dobrą budowę krów i opiekuńczość, a także bardzo dobrą żywotność cieląt, a mięso porównał do mięsa hereforda, przy czym mięso salersa jest równie smaczne, ale nieco mniej otłuszczone.
Krowy ważą od 650 do 850 kg (największe sztuki nawet 950 kg). Byki ważą od 1000 do 1200 kg (największe sztuki 1400 kg). Średnia wysokość krów w kłębie – 144 cm, buhajów – 154 cm.
We Francji 95% pogłowia tego bydła użytkowane jest jako rasa mięsna, natomiast od 5% pozyskuje się mleko, z którego wytwarzane są lokalne sery Cantal, Salers i Saint Nectaire.