Janeta zwyciężył w konkursie dla przemysłu mięsnego. Jaki mają przepis na sukces?

Jakość produktów wędliniarskich z Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyna Janety zachwyciła jury!

Pasztet lubomski, golonka pieczona w kapuście, kiełbasa z beczki, boczek pieczony czy rolady wieprzowe wytworzone w zakładzie znalazły uznanie wśród jurorów, którzy podczas tegorocznego konkursu musieli ocenić 142 produkty z 41 zakładów mięsnych, a wymagania konkursowe spełniło 136 z nich.

Oceniano kiełbasy, wędzonki, wędliny surowe i surowe dojrzewające, produkty blokowe, wędliny podrobowe, mięso kulinarne, wyroby garmażeryjne (w tym dania i wyroby gotowe), galarety mięsne i mięs­no-warzywne oraz konserwy pasteryzowane i sterylizowane. Podstawą konkursowej rywalizacji była ocena sensoryczna przez dwa dziewięcioosobowe zespoły rzeczoznawców, która obejmowała wygląd zewnętrzny, przekrój oraz smak i zapach produktów, ale także analizę wartości odżywczych. Nagrodzone w konkursie produkty mogą być znakowane znakiem towarowym „Produkt najwyższej jakości” 2023.

Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski w Lubomi, który powstał w 1989 roku, opisywaliśmy dokładniej w tegorocznym numerze 1–2 „Tygodnika” w artykule „Walczy na trudnym rynku i zwycięża”. I chyba przewidzieliśmy zwycięstwo!

Wędliny i wyroby garmażeryjne z Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Ernestyn Janeta najbardziej trafiły w podniebienia jury konkursu

FOTO: Zakład Janeta

Najwyższa jakość żywca pozyskiwana od lokalnych rolników podstawą wyśmienitych wyrobów

puchar Zakład mięsny Janeta

FOTO: Zakład Janeta

W zakładzie od samego początku prowadzony był przerób mięsa i produkcja wędlin, jednak przełomowym momentem była budowa w 2004 roku nowego zakładu przetwórstwa mięsnego wraz z ubojnią wyposażonego w nowoczesną, w pełni zmechanizowaną linię ubojową oraz część rozbiorową i produkcyjną. W 1998 roku Ernestyn Janeta wybudował w należącym do niego gospodarstwie chlewnie, które dziś dostarczają ponad 8 tys. tuczników na potrzeby zakładu. Zwierzęta są karmione systemem na mokro. Janetowie utrzymują także około 700 sztuk bydła, aby mieć gwarancję odpowiedniej jakości wołowiny trafiającej do uboju. Zakład specjalizuje się w sprzedaży mięsa, wędlin i produktów garmażeryjnych.

Najwyższa jakość naszych produktów, które klient może zakupić w sklepach, wynika przede wszystkim z dobrze wyselekcjonowanego żywca, który pochodzi od lokalnych rolników i z własnej produkcji. Kładziemy nacisk na utrzymanie i żywienie zwierząt oraz ich prawidłowe i jak najbardziej naturalne karmienie. W związku z tym prowadzimy u rolników nadzór nad produkcją żywca, co pozwala nam uzyskać produkt finalny wysokiej jakości. Codziennie rano do sklepów dostarczane jest mięso z własnego rozbioru – wyjaśnia Marian Smyczek, główny technolog i kierownik produkcji zakładu w Lubomi.

Puchar i dyplomy odebrali (od lewej): Marian Smyczek, technolog, Ewelina Janeta-Skorupska, córka właścicieli, oraz Krzysztof Skorupski, specjalista ds. marketingu

FOTO: Zakład Janeta

Obecnie zatrudnia 200 pracowników. To dzięki ich umiejętnościom wytwarzanych jest około 250 różnych wyrobów, których produkcja oparta jest na starych, sprawdzonych recepturach. Aby przekonać się o wyjątkowości ich smaku, można odwiedzić jeden ze sklepów firmowych. Własna baza transportowa zaopatruje 22 sklepy należące do zakładu. Klientami są także odbiorcy z Czech, Słowacji, Niemiec i Austrii.

Dominika Stancelewska

Więcej na ten temat

CZYM SĄ DOTACJE UNIJNE?

W ramach PROW 2014-2020 będzie realizowanych łącznie 15 działań pomocowych a środki pieniężne będą głównie skierowane do sektora rolnego. Sektor ten jest bardzo istotny z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich i wymaga większego i odpowiednio ukształtowanego wsparcia.

Głównym celem pomocy finansowej w ramach przewidzianych instrumentów będzie rozwój gospodarstw rolnych (Modernizacja gospodarstw rolnych, Restrukturyzacja małych gospodarstw rolnych, Premie dla młodych rolników, Płatności dla rolników przekazujących małe gospodarstwa rolne). Premie dla młodych rolników, które zostały przewidziane w nowym PROW mają głownie na celu ułatwienie młodym osobom rozpoczęcie samodzielnego prowadzenia działalności rolniczej w przejmowanych przez nich gospodarstwach rolnych. Najważniejszymi założeniami dla młodych rolników chcących skorzystać z dodatkowej pomocy są: nie ukończenie 40 roku życia, posiadanie odpowiednich kwalifikacji zawodowych, lub zobowiązanie się do ich zdobycia w przeciągu 3 lat od otrzymania decyzji o pomocy, bycie posiadaczem minimum 1ha użytków rolnych przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy dla młodego rolnika.

Wszystkie szczegóły dotyczące warunków jakie musi spełnić rolnik by ubiegać się o wsparcie w ramach PROW na lata 2014 – 2020 mogą odnaleźć państwo na stronach AMIRR oraz Ministerstwa Rolnictwa.

CO DAJĄ DOTACJE ?

Obecny PROW jest podobny do znanego już z lat 2007- 2013, jednak została zmieniona jego konstrukcja. W aktualnej formie występuje mniej tzw. działań i pojawiła się możliwość jednoczesnego skorzystania z różnych „poddziałań”. Łącznie zostało stworzone 25 form wsparcia, w tym kontynuacja pomocy z lat poprzednich.  Warto zwrócić uwagę na zmodyfikowane wsparcie z bardzo popularnego działania „Modernizacja gospodarstw rolnych”. Obecnie wartość pomocy będzie uwarunkowana od rodzaju przewidzianych inwestycji. Na największe wsparcie mogą liczyć rolnicy stawiający na rozwój produkcji prosiąt (maksymalnie aż do 900 tys. zł). Na pozostałe inwestycje związane z produkcją zwierzęcą wsparcie wyniesie do 500 tys. zł. Wszystkie pozostałe przedsięwzięcia a także zakupy w gospodarstwie będą mogły otrzymać dofinansowanie w wysokości do 200 tys. zł.

Niezmiennie na mocne wsparcie będą mogli liczyć młodzi rolnicy, którzy oprócz większych dopłat bezpośrednich, mogą spodziewać się „premii” na start wynoszącej 100 tys. zł. Różnica w porównaniu do poprzednich programów polega na tym, że obecnie wypłata nastąpi  w dwóch etapach: pierwszy – 80 proc. Drugi po zrealizowaniu inwestycji i udokumentowaniu wydatków – 20 proc.

Całkowicie nowym rozwiązaniem ujętym w PROW 2014-2020 będzie premia udzielana na restrukturyzację małych gospodarstw. Gospodarstwa takie będą mogły ubiegać się o 60 tys. zł na inwestycje w poprawę swojej dochodowości. W momencie kiedy rentowność zostanie zwiększona będą mogły korzystać z innych form wsparcia z PROW. Natomiast jeżeli właściciel małego gospodarstwa zdecyduje się na jego sprzedanie, wówczas będzie mu przysługiwać rekompensata w wysokości 120 proc. dopłat, które otrzymywałby do 2020 r.

KTO MOŻE UZYSKAĆ DOPŁATĘ ?

Dla wszystkich.

O dotację unijną może się starać każdy rolnik. Wnioski w ramach tego programu można składać od pierwszej połowy 2016 roku. Większość programów nie jest uzależniona od wykształcenia i wieku osoby wnioskującej, nie mniej jednak szczególnie premiowane są pewne określone działania rolnicze mające na celu ogólnokrajową zmianę koniunktury w danym sektorze gospodarki rolnej.

Pieniądze dla hodowców.

W nowych programach dotacji unijnych szczególną uwagę skupiono na producentach prosiąt, mleka oraz bydła. To właśnie oni mogą teraz liczyć na większe dotacje, niż pozostałe gałęzie rolnictwa.

Promocja młodzieży.

W programie PROW 2014-2020 kontynuowane jest dofinansowanie młodych rolników z tytułu „Premia dla młodego rolnika”. Ta dotacja przeznaczona jest dla młodych osób, które w momencie składania wniosku lub poprzedzających ten dzień 12 miesiącach przejęły gospodarstwo i rozpoczęły działalność rolniczą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *