Ceny bydła w Polsce na lekkim plusie
Od poczatku roku lekko rosną ceny bydła w Polsce. Do tej pory drożały głównie byki, ale ostatnio wzrosły stawki za jałówki. W tej grupie bydła ZM Mościbrody podniósl cennik aż o 70 gr. Drożeją też krowy.
Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.
Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 19,80 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11 zł/kg, a za krowy – 8 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 20,20 zł/kg.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że na rynku krajowym w dniach 8–14.01.2024 r. dostawcom za bydło rzeźne płacono 9,69 zł/kg, o 6 gr/kg mniej niż tydzień wcześniej. Cena żywca wołowego była o 2 proc. wyższa niż przed miesiącem, ale o 10 proc. niższa niż w analogicznym okresie 2023 r. Za byki 12-24 miesiące w okresie 8-14.01.2024 r. płacono średnio 10,83 zł/kg, za krowy 7,61 zł/kg, a za jałówki 10,57 zł/kg. Natomiast za byki w klasie R płacono 20,66 zł/kg, za krowy w klasie R 17,37 zł/kg, a za jałówki 20,98 zł/kg.
Analitycy: możliwe jedynie niewielkie podwyżki
Zdaniem analityków Pekao SA, rynek wołowiny w UE pozostanie pod wpływem niskiej podaży. Eksperci oceniają, że perspektywy odbicia w unijnym pogłowiu bydła, które przełożyłoby się na wzrost produkcji mięsa, są nadal słabe.
– Spowolnienie gospodarcze w Europie pozostaje czynnikiem ryzyka dla popytu na wołowinę. Ewentualne osłabienie popytu będzie wywierać negatywną presję na ceny mięsa wołowego, a w rezultacie żywca. Ich spadek może być jednak ograniczany przez niską podaż – czytamy w najnowszym raporcie rynkowym Pekao SA.
Także analitycy banku ING nie zostawiają złudzeń. W ich ocenie w najbliższych tygodniach nowego roku nie ma widocznych przesłanek na gwałtowne zmiany trendu.
– Najbardziej prawdopodobna jest stabilizacja z niewielkimi podwyżkami – tłumaczą.
Eksport bydła z Polski wzrósł o 30 proc., import zmalał o 16 proc.
Jak wyliczają analitycy ING, w pierwszych dziesięciu miesiącach 2023 r. zwiększył się wolumen eksportu żywego bydła. Jego wartość wyniosła 10,2 tys. t, czyli o 29 proc. więcej niż w 2022 r. Najwięcej zwierząt trafiło do Włoch (23 tys. szt.). Natomiast wysyłki mięsa wołowego przekroczyły 333 tys. t. To o 10 proc. więcej niż w 2022 r.
– Największymi odbiorcami były Włochy i Niemcy – tłumaczą bankowi eksperci.
Jeśli zaś chodzi o import bydła jest on niższy niż w 2022 roku. Wzrósł natomiast przywóz mięsa.
– Bieżący poziom (50,5 tys. t) jest o 16 proc. mniejszy niż w 2022 r. Głównymi dostawcami były Słowacja, Litwa i Holandia. Import wołowiny uległ z kolei podwyżce. W pierwszych dziesięciu miesiącach 2023 r. wzrósł o ponad 5 proc. r/r do 22 tys. t. Mięso pochodziło głównie z Niemiec – czytamy w najnowszym raporcie ING.
W Niemczech ceny krów idą w górę drugi tydzień z rzędu
W Niemczech ceny byków i jałówek wciąż pozostają na tym samym poziomie, ale kolejny tydzień z rzędu drożeją krowy.
– Podaż krów rzeźnych jest spora, ale ledwie pokrywa popyt. Dlatego ceny tej grupy bydła znów rosną – tłumaczy Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,64-4,69 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,34 euro/kg, a krów 3,55-3,75 euro/kg.
Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 19 stycznia 2024 (w porównaniu do 12 stycznia)?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 18,40 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19,00 zł/kg (wzrost o 20 gr);
- krowy (kl. O): 15,30 zł/kg (wzrost o 30 gr);
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 9,50-12 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 11-12 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 19,60 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 20,20 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,60 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 10-12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki 9-10,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy 6,50-8 zł/kg (bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 19,70 zł/kg (wzrost o 20 gr);
- byki (kl. R): 20,00 zł/kg (wzrost o 20 gr);
- byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 20,10 zł/kg (wzrost o 20 gr);
- jałówki (kl. O): 19,70 zł/kg (wzrost o 70 gr);
- jałówki (kl. R): 20,20 zł/kg (wzrost o 20 gr);
- krowy (320 kg mięsa): 15,60 zł/kg (wzrost o 10 gr).
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki:10 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 10,40-10,70 zł/kg g (bez zmian);
- jałówki: 9,30 zł/kg (spadek o 50 gr)
- krowy: 8,40 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 10,40-12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 10-12 zł/kg (spadek maksymalnej ceny o 50 gr, wzrost minimalnej ceny o 50 gr)
- krowy: 8,50-11 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj