Produkty odzwierzęce oskarżone o powodowanie raka
Od wielu lat powtarza się, że produkty pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza mięsne, mogą powodować nowotwory. Do grupy niebezpiecznych towarów zaliczono czerwone mięso – WHO sklasyfikowała je jako prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi. Takie właściwości przypisywane są także przetworzonym mięsom, np. szynce, bekonowi czy salami. Sprzyjać nowotworom mają także produkty zaliczane do nabiału.
Czy produkty pochodzenia zwierzęcego szkodzą zdrowiu?
Tymczasem okazuje się, że alarmy naukowców mogą być chybione. Nowe badania, przeprowadzone na Uniwersytecie w Chicago, wykazały, że substancja o nazwie kwas trans-wakcenowy (TVA) może wzmacniać organizm i chronić przed zachorowaniem na raka. Tę substancję znaleźć można między innymi w wołowinie, jagnięcinie i produktach mlecznych.
Jak kwas trans-wakcenowy działa na organizm?
Kwast trans-wakcenowy to długołańcuchowy kwas tłuszczowy, który występuje w mięsie i mleku pochodzącym od wypasanych zwierząt, w tym krów i owiec. Co ciekawe, substancja ta jest obecna również w kobiecym mleku.
Jak wykazały badania chicagowskich naukowców, kwas trans-wakcenowy wykazuje dużą skuteczność jako aktywator limfocytów, które odpowiadają za bronienie organizmu między innymi przeciw komórkom nowotworowym.
Na jakie rodzaje raka mogą działać produkty odzwierzęce?
Naukowcy z Chicaco przeprowadzili badania na myszach. Wynika z nich, że osobniki, które karmiono dietą z wyższą zawartością kwasu trans-wakcenowego, rzadziej zapadały zwłaszcza na nowotwory dwóch typów: czerniaka oraz raka okrężnicy. Na diecie bogatej w TVA myszy wykazywały także większą zdolność limfocytów T CD8+ do infiltracji nowotworów.
Badania krwi pobranej od pacjentów walczących z rakiem wykazały, że na leczenie lepiej reagowali ci, którzy mieli wyższą zawartość TVA. Testy wykazały również, że kwas trans-wakcenowy wpływa korzystnie na zdolność leku immunoterapeutycznego do zabijania komórek białaczkowych.
Naukowcy nie zachęcają do jedzenia mięsa
Mimo wyników badań, świadczących o korzystnym wpływie TVA na odporność człowieka wobec nowotworów, naukowcy nie zalecają spożywania dodatkowych porcji mięsa czy nabiału. Są zdania, że TVA powinno być traktowane jak suplement diety, nie podstawa jadłospisu. Co więcej, badacze uważają, że podobne korzyści dla organizmu mogą przynosić również inne związki chemiczne, w tym te zawarte w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego.
źródło: food navigator
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements