Ceny bydła na Mazowszu wzrosły o 50 gr, na Podkarpaciu spadły nawet o 1 zł
Ceny bydła w Polsce pozostają raczej stabilne. Tylko jeden z monitorowanych przez nas zakładów podniósł swoje cenniki – o 50 gr w kategorii byki i jałówki. Natomiast na Podkarpaciu krowy staniały o 1 zł, a Osi Poland Foodworks obniżył ceny byków o 30 gr i krów o 20 gr. Pozostałe zakłady pozostawiły swoje cenniki na niezmienionych poziomach.
– Po sporej korekcie na przełomie czerwca i lipca (z minimum na poziomie 9,61 zł/kg żywca) stawki w kraju od paru tygodni umacniają się. Sierpień przyniósł kilkuprocentowe podwyżki. Najbardziej drożało młody bydło (ponad 4 proc.). Odczuwalna jest niższa podaż mięsa na rynku. Pozytywnym sygnałem dla hodowców i przetwórców jest otwarcie Tajlandii na polski surowiec. Utrzymująca się dodatnia dynamika eksportu żywego bydła i wołowiny pozwala prognozować utrzymanie cen w najbliższym czasie – wyjaśniają analitycy ING w najnowszym raporcie.
Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.
Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 18,90 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11,00 zł/kg, a za krowy – 8 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 19,50 zł/kg.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w czwartym tygodniu sierpnia br. w krajowym skupie drożało bydło rzeźne. Dostawcy za żywiec wołowy uzyskiwali średnio 10,02 zł/kg, o 1 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu oraz o 3 proc. więcej niż w końcu lipca br. Jednocześnie żywiec wołowy był o 11 proc. tańszy niż przed rokiem. Za byki 12-24 miesiące w okresie 21–27.08.2023 r. płacono średnio 10,89 zł/kg, za krowy 8,19 zł/kg, a za jałówki 10,65 zł/kg.
Ceny bydła w Niemczech bez większych zmian.
Ale w tym tygodniu w Niemczech ceny bydła pozostają stabilne.
– Na niemieckim rynku bydła rzeźnego sytuacja jest stabilna, dzięki czemu ceny pozostają na niezmienionym poziomie. Trochę tańsze są jedynie krowy rzeźne – tłumaczy Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,57-4,62 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,54 euro/kg, a krów 3,90-4,10 euro/kg.
Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 1 września (w porównaniu do 25 sierpnia 2023 r.)?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 18,50 zł/kg (spadek o 30 gr);
- jałówki (kl. O): 19 zł/kg (bez zmian);
- krowy (kl. O): 17 zł/kg (spadek o 20 gr);
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 12 zł/kg g (bez zmian);
- jałówki: 12,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 19,10 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 19,70 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19,10 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,70 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 11,50-13 zł/kg (bez zmian);
- jałówki 10-12 zł/kg (bez zmian);
- krowy 6,50-8 zł/kg(bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 19,50 zł/kg (wzrost o 50 gr);
- byki (kl. R): 19,80 zł/kg (wzrost o 50 gr);
- byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 19,90 zł/kg (wzrost o 50 gr);
- jałówki (kl. O): 19,50 zł/kg (wzrost o 50 gr);
- jałówki (kl. R): 20 zł/kg (wzrost o 50 gr);
- krowy (320 kg mięsa): 17 zł/kg (bez zmian);
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki:10 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 10,30 zł/kg g (bez zmian);
- jałówki: 9,40 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,40 zł/kg (spadek o 1 zł);
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 10,40-12,20 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 11,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,50-11 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj