Jak przygotować układ pokarmowy prosiąt do odsadzenia?
Prostsze jest odsadzanie prosiąt starszych, jednak zwiększa ono koszty produkcji, ponieważ uzyskujemy mniejszą liczbę świń od lochy w roku. Jeśli przygotujemy układ pokarmowy osesków do trawienia, unikniemy nadmiaru niestrawionych składników i ryzyka biegunki, a ostatecznie poniesiemy mniejsze nakłady i straty w tuczu.
Pasza z dużą zawartością białka negatywnie wpływa na zdrowie jelit prosiąt i zwiększa częstość występowania biegunek. Zastosowanie niskobiałkowych diet może być jednym ze sposobów zapobiegania problemom trawiennym u prosiąt po odsadzeniu, ale pod warunkiem że nie pogorszy to wyników produkcyjnych.
Jak tłumaczy Sylwia Kuśnierek, Dyrektor Działu Technologii Żywienia Zwierząt w firmie Agri Plus, chodzi o zmniejszenie zawartości białka surowego w mieszankach przy jednoczesnej poprawie jego strawności i o wspieranie pożądanej mikroflory jelitowej różnymi rozwiązaniami w paszy, co hamuje rozwój patogenów.
– Okres okołoodsadzeniowy jest najtrudniejszym etapem odchowu, a pasze z tlenkiem cynku były traktowane przez niektórych producentów jako remedium na wszystko i rekompensowały wiele niedociągnięć w chowie. Pamiętajmy jednak, że oprócz żywienia ważne są inne elementy związane z utrzymaniem, bioasekuracją, profilaktyką, a tam, gdzie warunki środowiskowe są odpowiednie, wyniki zawsze będą lepsze. Zwłaszcza że dzisiejsze zwierzęta są bardzo wrażliwe na warunki środowiska. Ich pogorszenie może spowodować spadek pobrania mieszanki, która ma przede wszystkim pozwolić wykorzystać potencjał genetyczny świń i uzyskać wysokie przyrosty w tuczu – mówi Sylwia Kuśnierek.
Jak podkreśla ekspertka, wyzwaniem jest odchów dużej liczby rodzących się prosiąt w miocie, które często są mniejsze i bardziej wymagające. Dlatego zarządzanie w porodówce jest ważnym czynnikiem wpływającym na zmniejszenie problemów. Odpojenie siarą pozwala zasiedlić układ pokarmowy prosiąt odpowiednim mikrobiobem. Nie bez znaczenia jest przygotowanie lochy do porodu i produkcji dużej ilości mleka.
– Istotne, a często bagatelizowane, jest przygotowanie loszek do rozrodu wspierające rozwój kośćca i narządów wewnętrznych w okresie odchowu. Odpowiedni wiek krycia oraz masa ciała loszki, połączone ze zbilansowanym żywieniem, są kluczowe w osiągnięciu wysokich parametrów produkcyjnych i długotrwałym użytkowaniu loch. Pasza musi mobilizować ich układ hormonalny i wspomagać gospodarkę wapniowo-fosforową. Produkcja dużej ilości mleka dla licznego miotu jest wyzwaniem dla organizmu loch. Niewłaściwe przygotowanie do laktacji dodatkowo obciąża lochę i może powodować komplikacje porodowe – twierdzi Kuśnierek.