Ceny bydła spadają. Jałówki w Wielkopolsce tańsze o 2,70 zł
Po raz pierwszy w tym roku spadają ceny bydła. Korekty w cennikach dotyczą wszystkich grup bydła i są dość wysokie. W Wielkopolsce stawki spadły nawet o 2,70 zł za jałówki i o 2,10 zł za byki.
Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 19,60 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11 zł/kg, a za krowy – 7,90 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 19,80 zł/kg.
Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.
Z kolei z danych MRiRW i KOWR wynika, że w dniach 29.01 – 4.02.2024 r. bydło rzeźne skupowano średnio po 9,86 zł/kg, o 4 gr/kg taniej niż tydzień wcześniej, ale o 1 proc. drożej niż przed miesiącem. Cena żywca wołowego była o 8% niższa niż przed rokiem. Za byki 12-24 miesiące w okresie 29.01 – 4.02.2024 r. płacono średnio 10,96 zł/kg, za krowy 7,94 zł/kg, a za jałówki 10,62 zł/kg. Natomiast za byki w klasie R płacono 20,86 zł/kg, za krowy w klasie R 17,67 zł/kg, a za jałówki 21,22 zł/kg.
W Niemczech drożeją krowy, byki i jałówki
Natomiast w Niemczech jałówek wciąż pozostają na tym samym poziomie, ale kolejny tydzień z rzędu drożeją krowy. Podwyżki dotyczą także byków.
– Podaż młodych byków, krów i jałówek przeznaczonych do uboju jest spora, ale wystarcza jedynie do zaspokojenia popytu. Ceny więc nieznacznie rosną – tłumaczy Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,73-4,78 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,35 euro/kg, a krów 3,66-3,86 euro/kg.
Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 9 lutego 2024 (w porównaniu do 2 lutego)?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 19,20 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19,20 zł/kg (bez zmian);
- krowy (kl. O): 16 zł/kg (bez zmian);
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 9,50-12 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 11-12,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 19,60 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 20,20 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,60 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 9,30-11,60 zł/kg (spadek o 70-90 gr);
- jałówki 8,40-9,30 zł/kg (spadek o 60 gr-1,20 zł);
- krowy 5,60-7,40 zł/kg (spadek o 60-90 gr).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 19,30 zł/kg (spadek o 40 gr);
- byki (kl. R): 19,60 zł/kg(spadek o 40 gr);
- byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 19,70 zł/kg (spadek o 40 gr);
- jałówki (kl. O): 19,30 zł/kg (spadek o 40 gr);
- jałówki (kl. R): 19,80 zł/kg (spadek o 40 gr);
- krowy (320 kg mięsa): 15,50 zł/kg (spadek o 10 gr).
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki:10 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 10,70 zł/kg g (bez zmian);
- jałówki: 9,30 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 7,90 zł/kg (spadek o 50 gr);
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 9,50-10,40 zł/kg (spadek o 90 gr – 2,10 zł);
- jałówki: 9,30 zł/kg (spadek o 70 gr – 2,70 zł);
- krowy: 7,50 – 10,50 zł/kg (spadek o 50 gr – 1 zł), za mieszańcowe ceny wyższe.
Kamila Szałaj