Czym jest wypas kulturowy?
Wypas kulturowy to tradycyjna forma sezonowego wypasu owiec, która nie tylko pozwala na korzystanie z naturalnych pastwisk, ale też wspiera utrzymanie bioróżnorodności i krajobrazu wiejskiego. Podczas wypasu kulturowego, owce wypasane są poza stałą siedzibą stada – np. w górach czy na łąkach.
Aplikacja IRZplus z nową funkcją dla hodowców owiec
Jak poinformowała Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, od kwietnia 2025 r. w aplikacji IRZplus dostępna jest nowa opcja zgłoszenia działalności o rodzaju „Wypas kulturowy”. Każdy właściciel owiec, który przekazuje je na redyk lub inny sezonowy wypas, powinien z niej skorzystać, by spełnić wymogi formalne.
Jak zgłosić wypas kulturowy? Instrukcja krok po kroku
Aby dokonać zgłoszenia, hodowca musi najpierw uzyskać dane lokalizacyjne od osoby organizującej wypas (np. bacy) – adres, numery działek lub współrzędne. Następnie w IRZplus należy wybrać „Siedziba stada” i wskazać rodzaj działalności jako „Wypas kulturowy”.
Zgłoszenie wypasu kulturowego jest nie tylko obowiązkowe, ale też pozwala hodowcom korzystać z dopłat związanych z dobrostanem zwierząt i płatnościami do owiec. Dzięki temu można legalnie i bezproblemowo przemieszczać stado na wypas sezonowy.