Naukowcy z politechniki odtworzyli starożytne zboże. Polski browar zrobił z niego piwo

AleBrowar chce zmieniać oblicze piwa w Polsce 

AleBrowar powstał w 2012 roku, a od 2017 roku ma swoją siedzibę w Lęborku. To jeden z browarów, które pojawiły się na początku piwnej rewolucji w Polsce. Można ją obserwować od kilku lat: powstają małe, oryginalne warzelnie, a po ich produkty sięgają nie tylko smakosze piwa, ale też zwykli konsumenci. Z pewnością niejednemu z nich marka AleBrowar jest znana, gdyż firma ma na koncie około 200 piw uwarzonych w różnorodnych stylach. 

Naukowcy odtworzyli starożytną odmianę jęczmienia 

Bazą Hooded Black Barley Pils, bo tak nazywa się nowe piwo marki AleBrowar Organic, jest czarny jęczmień kapturkowy. To starożytna odmiana tego zboża, którą odtworzyli naukowcy z Politechniki Bydgoskiej w zespole kierowanym przez prof. Małgorzatę Szczepanek. Uprawą czarnego jęczmienia kapturkowego zajęła się Spółdzielnia Produktów Rolnictwa Ekologicznego „Dolina Mogilnicy”. Naukowcom zależało na tym, by przywrócić dawną odmianę tego zboża, bo jest ona o wiele bogatsza w składniki odżywcze niż jęczmień, który uprawia się obecnie. 

Jęczmień należy do gatunków najwcześniej udomowionych przez człowieka. We współcześnie uprawianych odmianach jęczmienia składniki odżywcze powoli zanikają bądź są w małych stężeniach. Z kolei starożytne odmiany, uprawiane dodatkowo metodą ekologiczną, mają tych składników ogromną ilość. Przekłada się to na unikalne właściwości warzonego na bazie słodu z czarnego jęczmienia piwa – tłumaczy współzałożyciel AleBrowaru Arkadiusz Wenta. 

AleBrowar proponuje ekologiczne piwo ze starożytnego zboża 

Piwo z dawnego czarnego jęczmienia to pierwszy produkt pod marką AleBrowar Organic. Jak informują producenci: 

“Hooded Black Barley Pils charakteryzuje się czystym profilem smakowym, jest gładkie, słodowe, z nutą szlachetnych chmieli, z lekko ciemniejszą barwą pochodzącą od ciemnego ziarna.” 

Smak to jednak nie wszystko. Równie istotne dla browarników z AleBrowaru są metody produkcji piwa. 

– Piwa ekologiczne to odpowiedź na coraz większe zapotrzebowanie coraz bardziej świadomych klientów. Będziemy warzyć piwa na bazie pradawnych odmian zbóż, chmielu i drożdży dbając o to, by składniki podlegały ścisłej kontroli i były wolne od jakichkolwiek zanieczyszczeń pestycydami czy herbicydami. Moim celem jest produkcja piwa o wyjątkowych wartościach odżywczych i sensorycznych. Poza unikalnym smakiem, wyróżnikiem naszych piw ekologicznych będą witaminy, białka, sole mineralne, fitosterole i polifenole pozyskane ze słodu czy ksantohumol – antyoksydant pozyskiwany z chmielu, o potencjale antyoksydacyjnym kilkakrotnie silniejszym od witaminy C – mówi Arkadiusz Wenta, który był inicjatorem stworzenia ekologicznej marki w AleBrowarze. 

Gdzie będzie można kupić Hooded Black Barley Pils? 

Piwo Hooded Black Barley Pils będzie tylko jednym z produktów, oferowanych przez markę AleBrowar Organic. Prócz niego klienci będą mogli zakupić także napoje bezalkoholowe: różne rodzaje kombuchy oraz lemoniady chmielowe w kilku smakach. Produkty będą dostępne w specjalistycznych hurtowniach i sklepach zajmujących się sprzedażą produktów z certyfikatem ekologicznym. 

FOTO: AleBrowar

oprac. na podstawie materiałów prasowych AleBrowar

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements, AleBrowar/materiały prasowe

Więcej na ten temat

CZYM SĄ DOTACJE UNIJNE?

W ramach PROW 2014-2020 będzie realizowanych łącznie 15 działań pomocowych a środki pieniężne będą głównie skierowane do sektora rolnego. Sektor ten jest bardzo istotny z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich i wymaga większego i odpowiednio ukształtowanego wsparcia.

Głównym celem pomocy finansowej w ramach przewidzianych instrumentów będzie rozwój gospodarstw rolnych (Modernizacja gospodarstw rolnych, Restrukturyzacja małych gospodarstw rolnych, Premie dla młodych rolników, Płatności dla rolników przekazujących małe gospodarstwa rolne). Premie dla młodych rolników, które zostały przewidziane w nowym PROW mają głownie na celu ułatwienie młodym osobom rozpoczęcie samodzielnego prowadzenia działalności rolniczej w przejmowanych przez nich gospodarstwach rolnych. Najważniejszymi założeniami dla młodych rolników chcących skorzystać z dodatkowej pomocy są: nie ukończenie 40 roku życia, posiadanie odpowiednich kwalifikacji zawodowych, lub zobowiązanie się do ich zdobycia w przeciągu 3 lat od otrzymania decyzji o pomocy, bycie posiadaczem minimum 1ha użytków rolnych przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy dla młodego rolnika.

Wszystkie szczegóły dotyczące warunków jakie musi spełnić rolnik by ubiegać się o wsparcie w ramach PROW na lata 2014 – 2020 mogą odnaleźć państwo na stronach AMIRR oraz Ministerstwa Rolnictwa.

CO DAJĄ DOTACJE ?

Obecny PROW jest podobny do znanego już z lat 2007- 2013, jednak została zmieniona jego konstrukcja. W aktualnej formie występuje mniej tzw. działań i pojawiła się możliwość jednoczesnego skorzystania z różnych „poddziałań”. Łącznie zostało stworzone 25 form wsparcia, w tym kontynuacja pomocy z lat poprzednich.  Warto zwrócić uwagę na zmodyfikowane wsparcie z bardzo popularnego działania „Modernizacja gospodarstw rolnych”. Obecnie wartość pomocy będzie uwarunkowana od rodzaju przewidzianych inwestycji. Na największe wsparcie mogą liczyć rolnicy stawiający na rozwój produkcji prosiąt (maksymalnie aż do 900 tys. zł). Na pozostałe inwestycje związane z produkcją zwierzęcą wsparcie wyniesie do 500 tys. zł. Wszystkie pozostałe przedsięwzięcia a także zakupy w gospodarstwie będą mogły otrzymać dofinansowanie w wysokości do 200 tys. zł.

Niezmiennie na mocne wsparcie będą mogli liczyć młodzi rolnicy, którzy oprócz większych dopłat bezpośrednich, mogą spodziewać się „premii” na start wynoszącej 100 tys. zł. Różnica w porównaniu do poprzednich programów polega na tym, że obecnie wypłata nastąpi  w dwóch etapach: pierwszy – 80 proc. Drugi po zrealizowaniu inwestycji i udokumentowaniu wydatków – 20 proc.

Całkowicie nowym rozwiązaniem ujętym w PROW 2014-2020 będzie premia udzielana na restrukturyzację małych gospodarstw. Gospodarstwa takie będą mogły ubiegać się o 60 tys. zł na inwestycje w poprawę swojej dochodowości. W momencie kiedy rentowność zostanie zwiększona będą mogły korzystać z innych form wsparcia z PROW. Natomiast jeżeli właściciel małego gospodarstwa zdecyduje się na jego sprzedanie, wówczas będzie mu przysługiwać rekompensata w wysokości 120 proc. dopłat, które otrzymywałby do 2020 r.

KTO MOŻE UZYSKAĆ DOPŁATĘ ?

Dla wszystkich.

O dotację unijną może się starać każdy rolnik. Wnioski w ramach tego programu można składać od pierwszej połowy 2016 roku. Większość programów nie jest uzależniona od wykształcenia i wieku osoby wnioskującej, nie mniej jednak szczególnie premiowane są pewne określone działania rolnicze mające na celu ogólnokrajową zmianę koniunktury w danym sektorze gospodarki rolnej.

Pieniądze dla hodowców.

W nowych programach dotacji unijnych szczególną uwagę skupiono na producentach prosiąt, mleka oraz bydła. To właśnie oni mogą teraz liczyć na większe dotacje, niż pozostałe gałęzie rolnictwa.

Promocja młodzieży.

W programie PROW 2014-2020 kontynuowane jest dofinansowanie młodych rolników z tytułu „Premia dla młodego rolnika”. Ta dotacja przeznaczona jest dla młodych osób, które w momencie składania wniosku lub poprzedzających ten dzień 12 miesiącach przejęły gospodarstwo i rozpoczęły działalność rolniczą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *