Na Podkarpaciu krowy zdrożały o 50 gr
Ceny bydła w Polsce pozostają stabilne. Większość monitorowanych przez nas ubojni nie zmieniła cenników. Na niewielkie korekty cen krów i jałówek zdecydowały się tylko dwa zakłady, m.in na Podkarpaciu, gdzie krowy zdrożały o 50 gr.
Obecnie średnio za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 20 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 10,90 zł/kg, a za krowy – 8,30 zł/kg. Z kolei w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 20,20 zł/kg.
Aktualne CENY BYDŁA z wybranych zakładów mięsnych znajdziesz na końcu artykułu.
KOWR: w ostatnim tygodniu sierpnia bydło nieznacznie potaniało
Z kolei z danych KOWR wynika, że na rynku krajowym w dniach 26.08 – 1.09.2024 r. bydło rzeźne potaniało o 0,5 proc. w porównaniu z poprzednim tygodniem, a jego cena ukształtowała się na poziomie 9,92 zł/kg. Żywiec wołowy był o około 1 proc. tańszy niż miesiąc wcześniej i o 0,5 proc. tańszy niż przed rokiem.
W Niemczech drożeją byki i jałówki
Natomiast w Niemczech ceny żywca wołowego w ostatnim tygodniu znów wzrosły. Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG) podaje, że drożeją byki i jałówki.
– Utrzymujący się popyt na rynku bydła rzeźnego powoduje, że ceny byków i jałówek wyższej jakości ponownie rosną. Z kolei ceny krów pozostają na stabilnym poziomie – czytamy w komunikacie.
Ceny ustalone przez VEZG 9 września za byki klasy R wynoszą od 5 do 5,30 euro/kg w zależności od rasy. Średnia cena jałówek w klasie R wynosi 4,80 euro/kg, a za krowy w klasie R stawkę ustalono na poziomie od 4,20 do 4,55 euro/kg.
Eksport bydła z Polski spadł o 25 proc. Rośnie import
W pierwszych pięciu miesiącach 2024 roku eksport żywego bydła z Polski spadł w porównaniu do ubiegłego roku o 25 proc. Ale w przypadku wołowiny wzrost jest kilkuprocentowy. Analitycy z banku ING wskazują, że podobnie pod względem trendu cenowego, jak i dynamiki eksportu wygląda sytuacja u innych większych producentów bydła mięsnego w Unii Europejskiej.
– W Polsce w pierwszych pięciu miesiącach 2024 r. zmniejszył się wolumen eksportu żywego bydła. Jego wartość wyniosła 4,6 tys. t, czyli o 25 proc. mniej niż w 2023 r. Najwięcej zwierząt trafiło do Włoch. Wysyłki mięsa wołowego przekroczyły 179,7 tys. t. To ponad 6 proc. więcej niż w 2023 r. Największymi odbiorcami były Włochy i Niemcy – czytamy w najnowszym raporcie ING.
Natomiast import żywego bydła do Polski w analizowanym okresie wzrósł o 1,6 proc. Również import wołowiny się zwiększył – o niemal 20 proc. Mięso pochodziło głównie z Niemiec.
Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 6 września 2024?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych z 6 września (w nawiasach relacja aktualnych cen do stawek z 30 sierpnia):
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 9,50-12 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 9-12,50 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 6,00-8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 19,60 zł/kg (bez zmian)
- byki (kl. R): 20,20 zł/kg (bez zmian)
- jałówki (kl. O): 19,00 zł/kg (bez zmian)
- jałówki (kl. R): 19,60 zł/kg (bez zmian)
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki: 9,30-12,10 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 8,40-9,30 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 5,60-7,40 zł/kg (bez zmian)
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 11,60 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 9,30 zł/kg (spadek o 30 gr)
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 11,40 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 10,50 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 7,90 zł/kg (wzrost o 50 gr)
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 10,20-12,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 9,60-12 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 8,00-10 zł/kg (bez zmian); za mieszańcowe ceny wyższe (bez zmian)
Kamila Szałaj