Na Podkarpaciu byki zdrożały o 70 gr
Ceny bydła w Polsce lekko się ożywiły. Część monitorowanych przez nas ubojni wprowadziła niewielkie korekty w górę cen skupu, m.in. na Podkarpaciu, gdzie krowy zdrożały o 50 gr, a byki o 70 gr. Zakłady coraz częściej narzekają na niską podaż żywca na rynku.
Obecnie średnio za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 20 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 10,90 zł/kg, a za krowy – 8,30 zł/kg. Z kolei w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 20,20 zł/kg.
Aktualne CENY BYDŁA z wybranych zakładów mięsnych znajdziesz na końcu artykułu.
MRiRW: bydło nieznacznie potaniało
Z kolei z danych MRiRW wynika, że na rynku krajowym w dniach 2-8 września 2024 r. bydło rzeźne potaniało o 0,1 proc. w porównaniu z poprzednim tygodniem, a jego cena ukształtowała się na poziomie 10 zł/kg. Żywiec wołowy był o 0,2 proc. droższy niż przed rokiem.
W dniach 2-8 września 2024 r. za byki 12-24 miesiące płacono średnio 10,96 zł/kg, za krowy 8,37 zł/kg, a za jałówki 10,44 zł/kg. Natomiast za byki w klasie R płacono 20,80 zł/kg, za krowy w klasie R 18,47 zł/kg, a za jałówki 20,80 zł/kg.
W Niemczech drożeją byki i jałówki
Natomiast w Niemczech ceny żywca wołowego w ostatnim tygodniu znów wzrosły. Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG) podaje, że po raz kolejny drożeją byki i jałówki.
– Na niemieckim rynku bydła rzeźnego młode byki i jałówki rzeźne wyższej jakości są lepiej wyceniane ze względu na duży popyt. Z kolei ceny krów pozostają na stabilnym poziomie – czytamy w komunikacie.
Ceny ustalone przez VEZG 9 września za byki klasy R wynoszą od 5,03 do 5,33 euro/kg w zależności od rasy. Średnia cena jałówek w klasie R wynosi 4,85 euro/kg, a za krowy w klasie R stawkę ustalono na poziomie od 4,20 do 4,55 euro/kg.
Uboje bydła wzrosły o 21 proc.
Ubój bydła w Polsce rośnie. Analitycy z banku ING wskazują, że 2024 rok pod względem wolumen ubojów utrzymuje mocne przyśpieszenie.
– Według wstępnych danych MRiRW wartość w pierwszym półroczu 2024 r. przekroczyła 1 055 tys. szt. W stosunku do początku 2023 r. to wzrost aż o 21 proc. – czytamy w najnowszym raporcie rynkowym ING.
Pogłębia się za to niższa dynamika skupu bydła.
– W pierwszym półroczu 2024 r. wolumen przekroczył 208 tys. t. To ponad 7 proc. mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku – wylicza bank.
Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 13 września 2024?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych z 13 września (w nawiasach relacja aktualnych cen do stawek z 6 września):
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 9,50-12 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 9-12,50 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 6,00-8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 19,60 zł/kg (bez zmian)
- byki (kl. R): 20,20 zł/kg (bez zmian)
- jałówki (kl. O): 19,00 zł/kg (bez zmian)
- jałówki (kl. R): 19,60 zł/kg (bez zmian)
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki: 9,30-12,10 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 8,40-9,30 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 5,60-7,40 zł/kg (bez zmian)
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 11,60 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 9,30 zł/kg (bez zmian)
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 11,10-12,10 zł/kg (wzrost o 70 gr, spadek ceny minimalnej o 30 gr)
- jałówki: 10,50 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 8,40 zł/kg (wzrost o 50 gr)
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 10,20-12,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 9,60-12 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 8,00-10 zł/kg (bez zmian); za mieszańcowe ceny wyższe (bez zmian)
Kamila Szałaj