Ceny bydła w Polsce spadają
Wzrost cen bydła w Polsce wyhamował. Część monitorowanych przez Tygodnik Poradnik Rolniczy ubojni i zakładów obniżyła cenniki. Potaniały byki, a także krowy. Jednak jak informowaliśmy w artykule ze względu na zamknięcie się Słowacji z powodu wybuchu ognisk pryszczycy, pną się w górę ceny cieląt i odsadków.
– Jeżeli import cieląt zza granicy nie będzie możliwy, to na rynku będziemy obserwować podwyżkę ich cen. W Polsce zawsze posiłkowaliśmy się importem materiału opasowego, ponieważ w kraju mamy go zbyt mało. Ceny już rosną. Ze względu na to, że cieląt brakuje, w najbliższym czasie cena skupu będzie musiała być wyższa, żeby zachęcić hodowców do wcześniejszej sprzedaży zwierząt do uboju przy niższej masie ciała. W efekcie tego ceny materiału opasowego (odsadków) w kraju wzrosną jeszcze bardziej – ocenia dyrektor Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Janusz Piotrowski.
W Polsce obecnie średnio za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 25 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 13,50 zł/kg, a za krowy – 10 zł/kg. Z kolei w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 24,10 zł/kg.
Aktualne CENY BYDŁA z wybranych zakładów mięsnych znajdziesz na końcu artykułu.
Ministerstwo rolnictwa: bydło droższe o 1/4
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w Polsce w ostatnim tygodniu marca br. utrzymał się wzrost cen zakupu żywca wołowego. W analizowanym okresie cena bydła rzeźnego wzrosła o 1 proc. i ukształtowała się na poziomie 12,50 zł/kg. Za żywiec wołowy płacono o 5 proc. więcej niż przed miesiącem i o 26 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2024 r.
W dniach 24–30 marca r. za byki 12-24 miesiące płacono średnio 13,59 zł/kg, za krowy 10,51 zł/kg, a za jałówki 12,21 zł/kg. Natomiast w wadze poubojowej za byki płacono 25,49 zł/kg, za krowy 21,59 zł/kg, a za jałówki 23,75 zł/kg.
W Niemczech bydło drożeje. Ceny są rekordowe
W Niemczech ceny bydła w ubojniach cały czas mocno rosną. Drożeją nie tylko krowy i jałówki, ale również byki. We wszystkich kategoriach ceny biją rekordy.
– Na niemieckim rynku bydła rzeźnego dostępne ilości nie są wystarczające, aby zaspokoić duży popyt. Skutkiem tego jest znaczny wzrost cen bydła rzeźnego – czytamy w komunikacie Stowarzyszenia Producentów Żywca i Mięsa (VEZG). Niemieccy analitycy oceniają, że wysokie ceny będą się utrzymywać.
Ceny ustalone przez VEZG 7 kwietna za byki klasy R3 wynoszą od 6,25 euro/kg do 6,20 euro/kg w zależności od rasy. Średnia cena jałówek w klasie R3 wynosi 6 euro/kg, a za krowy w klasie R3 stawkę ustalono na poziomie od 5,45 do 5,90 euro/kg.
Jak wynika z raportu Meat Market Observatory w UE od 24 do 30 marca ceny bydła w klasie R wzrosły do 6,29 euro/kg. W tym samym okresie za tusze w klasie R w Poslce płacono 6,33 euro/kg.
Jakie są aktualne ceny skupu bydła w Polsce?
Oto ceny netto skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych z 4 kwietnia 2025 (w nawiasach relacja aktualnych cen do stawek z 28 marca 2025):
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 11,00-13,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 10,50-13,30 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 6,00-8,50 zł/kg, za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 24 zł/kg (bez zmian)
- byki (kl. R): 24,60 zł/kg (bez zmian)
- jałówki (kl. O): 23,40 zł/kg (bez zmian)
- jałówki (kl. R): 24,10 zł/kg (bez zmian)
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki: 9,30-13 zł/kg (spadek o 50 gr)
- jałówki: 8,40-9,30 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 5,50-7,40 zł/kg (bez zmian)
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 12,00-15,00 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 9,50 zł/kg – 13,50 zł/kg (bez zmian)
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 13,95 zł/kg (spadek o 5 gr)
- jałówki: 13 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 7 zł/kg (spadek o 2,40 zł)
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 12,50-15,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 11-14 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 8,90-11,30 zł/kg (bez zmian); za mieszańcowe ceny wyższe
Kamila Szałaj