Ceny bydła stabilizują się, ale lokalnie spadki sięgają nawet 1 zł/kg
Spadek cen bydła, obserwowany w Polsce od kilku tygodni, wyhamował. Tylko część monitorowanych przez nas zakładów mięsnych wprowadziła do swoich cenników korekty, np. w Sędzimirowicach byki i jałówki staniały o 50 gr, a na Podlasiu i w Wielkopolsce krowy spadły o 1 zł. Ale są firmy, które podniosły stawki nawet o 1 zł, jak np. Kabanospol.
Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.
Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 18,70 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11,00 zł/kg, a za krowy – 8 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 19,10 zł/kg.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 17–23.07.2023 r. za bydło rzeźne dostawcy uzyskiwali średnio 9,73 zł/kg, o 1 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była odpowiednio o 6 proc. i 9,5 proc. niższa niż miesiąc i rok wcześniej. Za byki 12-24 miesiące w okresie 17–23.07.2023 r. płacono średnio 10,60 zł/kg, za krowy 8,01 zł/kg, a za jałówki 10,39 zł/kg.
Rośnie eksport bydła z Polski, maleje import
Jak informuje bank ING, w pierwszych czterech miesiącach 2023 r. zwiększył się wolumen eksportu żywego bydła z Polski. Jego wartość wyniosła 4,5 tys. t, czyli o 63 proc. więcej niż w początku 2022 r. Najwięcej, bo 6,4 tys. sztuk zwierząt trafiło do Włoch.
– Wysyłki mięsa wołowego przekroczyły 128 tys. t. To więcej (5,2 proc.) niż w 2022 r. Największymi odbiorcami były Włochy i Niemcy – wyjaśniają analitycy ING.
Jeśli zaś chodzi o import żywego bydła do Polski, mocno się obniżył. Bieżący poziom (17,4 tys. t) jest o 31 proc. mniejszy niż w 2022 r. Głównym dostawcą była Słowacja.
– Import wołowiny także uległ redukcji. W pierwszych czterech miesiącach 2023 r. spadł o 9 proc. r/r do 7,3 tys. t. Mięso pochodziło głównie z Czech i Niemiec – zaznaczają bankowi eksperci.
Produkcja wołowiny spada w całej UE
W 2023 r. w UE produkcja wołowiny może być mniejsza o 2 proc. i prawdopodobnie wyniesie 6,6 mln ton, co związane będzie z utrzymującą się spadkowa tendencją w pogłowiu bydła. Spadnie też konsupmcja mięsa wołowego – o ok. 1,7 proc.
Ceny bydła w Niemczech: podaż niska, ale zaspokaja popyt
Stabilizują się też ceny bydła w Niemczech. Choć podaż zwierząt nadal jest niska, to zaspokaja ograniczony popyt.
– Podaż młodych buhajów, która na początku tygodnia nadal spadała, w zupełności wystarcza na zaspokojenie popytu – tłumaczy Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,39 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,40 euro/kg, a krów 3,80-4,00 euro/kg.
Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 28 lipca (w porównaniu do 14 lipca 2023 r.)?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 17 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 18,20 zł/kg (bez zmian);
- krowy (kl. O): 16,10 zł/kg (bez zmian);
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 9,50-12 zł/kg g (spadek o 50 gr);
- jałówki: 11-12 zł/kg (spadek o 50 gr);
- krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 19,10 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 19,70 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19,10 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,70 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 11,50-13 zł/kg (bez zmian);
- jałówki 10-12 zł/kg (bez zmian);
- krowy 6,50-8 zł/kg(bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 18,70 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 19 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 19,10 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 18,70 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,20 zł/kg (bez zmian);
- krowy (320 kg mięsa): 17 zł/kg (bez zmian);
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki:10 zł/kg (spadek o 1 zł);
- krowy: 5-10 zł (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 10,30 zł/kg g (bez zmian);
- jałówki: 9,40 zł/kg (wzrost o 10 gr);
- krowy: 9,40 zł/kg (wzrost o 1 zł);
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 9-12 zł/kg (spadek o 90 gr);
- jałówki: 11,50 zł/kg (spadek o 50 gr);
- krowy: 8,50-11 zł/kg (spadek o 1 zł).
Kamila Szałaj