Marciniak podniósł ceny jałówek o 2 zł/kg
Ceny bydła pozostają stabilnie. Jedynie część monitorowanych przez nas zakładów mięsnych zmieniła cenniki. Np. w ZM Mościbrodach jałówki staniały o 80 gr/kg w wadze poubojowej. Natomiast Marciniak z Sędzimirowic dał wyższe stawki i podniósł ceny jałówek o 2 zł/kg wż.
Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.
Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 21,50 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11,70 zł/kg, a za krowy – 8,70 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 21,60 zł/kg.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w pierwszym tygodniu maja br. cena zakupu bydła rzeźnego ukształtowała się na poziomie 10,95 zł/kg, o 8 gr/kg wyższym niż tydzień wcześniej. Jednocześnie żywiec wołowy był o 2,7 proc. droższy niż przed miesiącem oraz o 5,2 proc. tańszy niż przed rokiem. Za byki 12-24 miesiące w okresie 1–7.05.2023 r. płacono średnio 11,68 zł/kg, za krowy 8,93 zł/kg, a za jałówki 11,50 zł/kg.
Eksport żywego bydła wzrósł o 40 proc. Najwięcej kupują od nas Włosi
W pierwszych dwóch miesiącach 2023 r. zwiększył się wolumen eksportu żywego bydła. Jego wartość wyniosła 1808 t, czyli o 40 proc. więcej niż w początku 2022 r. Jak podają analitycy ING, najwięcej zwierząt trafiło do Włoch (2135 szt.).
Natomiast wysyłki mięsa wołowego zbliżyły się do 61 tys. t.
– To więcej (9 proc.) niż w 2022 r. Największymi odbiorcami były Włochy i Niemcy – podają eksperci ING.
Z kolei import żywego bydła do Polski w pierwszych dwóch miesiącach 2023 r. mocno spadł i wyniósł 8,4 tys. t. To o 29 proc. mniej niż w 2022 r. Głównymi dostawcami były Słowacja i Litwa.
Zmniejszył się także import wołowiny.
– W pierwszych dwóch miesiącach 2023 r. spadł o prawie 8 proc. r/r do 3,3 tys. t. Mięso pochodziło głównie m.in. z Czech i Niemiec – czytamy w raporcie ING.
W Niemczech tanieją byki i jałówki
Z kolei w Niemczech ceny byków ponownie zaczęły spadać. Podaż jest wystarczająca do zaspokojenia niezbyt dużego popytu. nie jest nagląca, zaspokaja jedynie cichy popyt.
ocenie niemieckich analityków w perspektywie średnioterminowej podaż bydła będzie coraz bardziej ograniczona i będzie determinować ceny nie tylko w Niemczech, ale i w Europie.
– W tym tygodniu młode buhaje i jałówki rzeźne wyższej jakości są tańsze ze względu na ograniczony popyt. Stabilne pozostają natomiast ceny krów – tłumaczy Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,60 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,75 euro/kg, a krów 4,20-4,40 euro/kg.
Co dalej z cenami bydła w Polsce?
Czy jest szansa na wzrost cen bydła? Zdaniem ekonomistów ING, kurcząca się podaż bydła mięsnego w krajach Unii Europejskiej wpływa prowzrostowo na ceny wołowiny.
– W 2023 r. według danych Komisji Europejskiej produkcja żywca wołowego będzie niższa r/r o niespełna 2 proc. To dobry sygnał dla polskich producentów. Krajowy popyt na stabilnym poziomie i rozwój kierunków eksportowych dla polskiej wołowiny pozwala prognozować trend wzrostowy w cennikach – oceniają bankowi analitycy.
Hiszpańscy rolnicy masowo ubijają krowy. Gigantyczna susza zabrała im pasze
Ale zagrożeniem dla tej prognozy może być wzrost ubojów bydła w Hiszpanii. Tam ze względu na dramatyczną suszę, rolnicy masowo likwidują lub ograniczają stada krów, bo nie są w stanie ich wykarmić. Dziennik „El Mundo” donosi, że potworzyły się gigantyczne kolejki do rzeźni. Czas oczekiwania wynosi nawet 20 dni. Jeśli sytuacja potrwa dłużej, podaż bydła i mięsa na rynku może wzrosnąć.
Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 12 maja (w porównaniu do 28 kwietnia 2023 r.)?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 20,60 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 21,20 zł/kg (bez zmian);
- krowy (kl. O): 18,60 zł/kg (bez zmian);
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 11-13 zł/kg (wzrost o 50 gr-1 zł);
- jałówki: 11-14 (wzrost o 1-2 zł);
- krowy: 9,80 zł/kg (wzrost o 1,30 zł);
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 21,60 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 22,20 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 21,00 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 21,60 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 12-14 zł/kg (bez zmian);
- jałówki 10-12 zł/kg (bez zmian);
- krowy 7,00-10,00 zł/kg(bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 20,80 zł/kg (spadek o 70 gr);
- byki (kl. R): 21,10 zł/kg (spadek o 80 gr);
- byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 21,20 zł/kg (spadek o 80 gr);
- jałówki (kl. O): 20,80 zł/kg (spadek o 70 gr);
- jałówki (kl. R): 21,50 zł/kg (spadek o 80 gr);
- krowy (320 kg mięsa): 18,30 zł/kg (spadek o 20 gr);
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 10-12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 9-11 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 5-10 zł (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 11,35 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 10,20 zł/kg (bez zmian);
- krowy: do 9,30 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 11-13,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 10,00-13 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,80-10,80 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj