Ceny bydła wciąż bez zmian
Na rynku żywca wołowego ceny stoją w miejscu już trzeci tydzień z rzędu. Wszystkie monitorowane przez nas zakłady mięsne nie wprowadziły żadnych korekt do cennika, poza Laskopolem, który obniżył stawki za byki o 50 gr/kg.
Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.
Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 18,60 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 12,00 zł/kg, a za krowy – 8 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 19,50 zł/kg.
Średnia cena bydła spadła poniżej 10 zł/kg
– W ostatnich tygodniach bydło ponownie taniało. Średnia cena spadła poniżej 10 zł/kg. Najbardziej traciły młode byki, niemal 3 proc. W stosunku do wcześniejszego miesiąca przeciętne stawki były 1,5 proc. niższe. Utrzymuje się różnica w porównaniu do zeszłego roku, bieżące ceny są o niecałe 11 proc. niższe – wyjaśniają analitycy banku ING w swoim najnowszym raporcie rynkowym. Dodają, że pozytywnym dla producentów bydła czynnikiem jest otwarcie kolejnych rynków na polski surowiec. Są to m.in. Turcja, Chiny, Tajlandia.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 18-24 września 2023 r. ceny żywca wołowego w Polsce uległy niewielkiemu obniżeniu (o 0,4 proc.) kształtując się na poziomie 9,75 zł/kg. Bydło rzeźne było również tańsze niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 3 proc. i 11 proc. Za byki 12-24 miesiące w okresie 18-24.09.2023 r. płacono średnio 10,63 zł/kg, za krowy 8,09 zł/kg, a za jałówki 10,57 zł/kg.
W Niemczech ceny bydła bez zmian
W tym tygodniu w Niemczech ceny bydła pozostają stabilne.
– Dzięki skróconemu tygodniowi uboju podaż i popyt zarówno na młode buhaje, jak i na krowy jest zrównoważony. Ceny są generalnie stabilne – tłumaczy Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,57-4,62 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,54 euro/kg, a krów 3,75-3,95 euro/kg.
Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 29 września (w porównaniu do 22 września 2023 r.)?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 17,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 18,40 zł/kg (bez zmian);
- krowy (kl. O): 16,30 zł/kg (bez zmian);
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 9,50-12 zł/kg g (bez zmian);
- jałówki: 11-12,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 19,10 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 19,70 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19,10 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,70 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 10-12 zł/kg (spadek o 50 gr);
- jałówki 9-10,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy 6,50-8 zł/kg (bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 19,50 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 19,80 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 19,90 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 20 zł/kg (bez zmian);
- krowy (320 kg mięsa): 17 zł/kg (bez zmian);
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki:10 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 10,20 zł/kg g (bez zmian);
- jałówki: 9,30 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,30 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 10,20-12,00 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 9,50-12,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,50-11 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj