Ceny bydła bez zmian
Ceny bydła w Polsce się stabilizują. Prawie wszystkie monitorowane przez nas zakłady mięsne nie zmieniły swoich cenników. Jedynie Kabanospol podniósł stawki o 10 gr/kg.
Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.
Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 19,60 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11 zł/kg, a za krowy – 8 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 19,90 zł/kg.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 23-29 października br. bydło rzeźne skupowano średnio po 9,86 zł/kg, czyli o 1,3 proc. mniej niż w poprzednim tygodniu. Cena żywca była taka sama jak miesiąc wcześniej, ale o 9,9 proc. niższa niż przed rokiem. Za byki 12-24 miesiące w okresie 23-29.10.2023 r. płacono średnio 10,89 zł/kg, za krowy 8,07 zł/kg, a za jałówki 10,69 zł/kg.
Natomiast analitycy ING przypominają, że w drugiej połowie października na rynek wołowiny wróciły podwyżki.
– Cena zatrzymała się poniżej poziomu 10 zł, jednak była o 2,5 proc. wyższa niż przed rokiem. W największym stopniu umocniło się młode bydło (ponad 13 proc.). Aktualne stawki są o 8,5 proc. niższe niż przed rokiem. Najbardziej taniały krowy – czytamy w najnowszym raporcie banku ING.
ING: taniejące krowy w dużej mierze wpływają na obniżki cen bydła
Bankowi eksperci zaznaczają, że po zaliczeniu minimum o wartości 9,61 zł/kg w połowie lipca 2023 r. ceny żywca wołowego w kraju wyróżniają się zmiennym trendem, przekraczając okresowo nieznacznie poziom 10 zł.
– Tak było pod koniec października, kiedy trwająca od końca września seria podwyżek została zatrzymana niewielką korektą. Grupą, która najbardziej tanieje są krowy. To one w dużej mierze wpływają na obniżki średnich cen bydła, chociaż w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku wszystkie rodzaje są na minusie. Duży udział krów wynika z redukcji stad mlecznych z uwagi na duże spadki cen surowca trwających nieprzerwanie od kilku miesięcy – tłumaczą analitycy.
W UE mocno spada produkcja wołowiny, ale w Chinach i Brazylii rośnie
Analitycy USDA też nie mają dobrych wiadomości dla producentów żywca wołowego. Przewidują, że światowa produkcja wołowiny w 2024 roku nie ulegnie zmianie i wyniesie 59,1 mln ton. Ale spodziewają się dużych wzrostów w Brazylii, w Chinach i w Indiach, które zostaną równoważone przez spadki w USA, Argentynie, Kanadzie i Unii Europejskiej. W pierwszej połowie 2023 roku łączna masa ubojów bydła w UE była niższa o 5 proc. w porównaniu z 2022 rokiem. To oznacza produkcję mięsa niższą o 149 tys. ton.
W Niemczech tanieją krowy
W Niemczech, podobnie jak w zeszłym tygodniu, ceny byków pozostają stabilne. Tanieją za to krowy.
– Na rynku bydła rzeźnego byki są nadal wyceniane na stabilnym poziomie. Z uwagi na większą podaż spadają ceny krów – tłumaczy Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,57-4,62 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,38 euro/kg, a krów 3,38-3,58 euro/kg.
Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 3 listopada (w porównaniu do 27 października 2023 r.)?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 18,80 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy (kl. O): 16,50 zł/kg (bez zmian);
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 9,50-12 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 11-12,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 19,60 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 20,20 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,60 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 10-12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki 9-10,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy 6,50-8 zł/kg (bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 19,40 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 19,70 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 19,80 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19,40 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,90 zł/kg (bez zmian);
- krowy (320 kg mięsa): 17 zł/kg (bez zmian);
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki:10 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 10,80 zł/kg g (wzrost o 10 gr);
- jałówki: 9,80 zł/kg (wzrost o 10 gr);
- krowy: 8,40 zł/kg (wzrost o 10 gr);
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 10,40-12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 9,50-12,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,50-11 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj