1 maja 2004 r. Polska stała się członkiem Unii Europejskiej. Od tego czasu minęło już 20 lat, w ciągu których polskie rolnictwo zanotowało postęp. Z wyliczeń ministerstwa rolnictwa wynika, że dochody na pełnozatrudnionego rolnika zwiększyły się od 2004 r. ponad 2,5-krotnie. Natomiast komisarz Janusz Wojciechowski podaje, że w ciągu 20 lat członkostwa w UE fundusze rolne dla Polski wyniosły 78 miliardów euro.
– Średnio 60 tysięcy euro na gospodarstwo i ponad 5 tysięcy euro na każdy hektar ziemi rolnej. To najlepiej zainwestowane i wykorzystane środki, pomocne w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego – podkreśla Wojciechowski.
Natomiast rolnicy podkreślają, że choć przybyło pieniędzy na inwestycje i ze wsparcia bezpośredniego, to mocno wzrosły koszty produkcji. Sprawdziliśmy więc, jakie były ceny zbóż, żywca i mleka przed akcesją i ile rolnik musiał wtedy sprzedać, by kupić ciągnik i saletrę.
Jakie były ceny skupu produktów rolnych, ciągnika i saletry przed wstąpieniem Polski do UE?
Jak podaje GUS, w 2003 roku przeciętne ceny skupu produktów rolnych i środków produkcji wynosiły:
- pszenica – 455,10 zł/t
- żyto – 353,50 zł/t
- jęczmień – 481,80 zł/t
- pszenżyto – 436,30 zł/t
- ziemniak – 245,60 zł/t
- bydło – 2,50 zł/kg
- świnie – 3,19 zł/kg
- drób – 3 zł/kg
- mleko – 72 gr/l
- ciągnik Ursus – 44054 zł
- saletra – 570 zł/t
Ile rolnik musiał sprzedać płodów rolnych, żeby kupić ciągnik?
Przed wstąpieniem Polski do UE w 2003 roku rolnik, żeby kupić ciągnik musiał sprzedać:
- pszenicy – 96,8 ton
- żyta – 124,6 ton
- bydła – 17,6 ton
- świń – 13,8 ton
- mleka – 61,2 tys. litrów
Obecnie (dane za marzec 2024) ciągnik jest wart tyle co:
- pszenicy – 467,5 t
- żyta – 602 ton
- żywca wieprzowego – 48,74 t
- żywca wołowego – 35,63 t
- mleka – 175,2 tys. litrów
2003 rok: ile rolnik musiał sprzedać, żeby kupić tonę saletrę?
Przed wstąpieniem Polski do UE w 2003 roku rolnik, żeby kupić saletrę musiał sprzedać:
- pszenicy – 1,3 ton
- żyta – 1,6 ton
- bydła – 230 kg
- świń – 180 kg
- mleka – 799 litrów
Obecnie, żeby kupić 1 tonę saletry rolnik w marcu 2024 r. musiał sprzedać:
- pszenicy – 3,1 tony
- żyta – 3,9 t
- żywca wieprzowego – 0,32 t
- żywca wołowego – 0,23 t
- mleka – 1100 l
Kamila Szałaj, dane: GUS