Jak spożywać miód czy prypolis, aby jak najlepiej wpływały na zdrowie?

Jakie jest działanie produktów pszczelich?

Pierwszy wykład poprowadził prof. dr hab. Łukasz Karol Uliasz, specjalista medycyny naturalnej, apiterapii i terapii komplementarnych, pszczelarz, prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa, który na początku skupił się na walorach produktów pozyskiwanych od pszczół. Omówił przy tym sposoby ich pozyskiwania i przechowywania. Prelegent stwierdził, że nawet pszczelarze i ich rodziny w zbyt małym stopniu korzystają z produktów wytwarzanych przez pszczoły.

– Produktem najlepiej kojarzonym z pszczołą miodną jest miód. Miód niezafałszowany ma właściwości prozdrowotne. Niestety, nasz kraj jest zalewany miodami, które często są fałszowane. Jak więc ma działać apiterapia, czyli leczenie produktami pszczelimi, jeśli miód jest zafałszowany? Niektórzy zastanawiają się, jak spożywać miód, gdyż są różne teorie na ten temat. Miód w gorącej wodzie traci część enzymów, mikro­elementów i witamin. Traci też enzymy gardzielowe pszczoły, co z kolei powoduje dla nas łatwiejsze trawienie miodu. Jedynym słusznym rozwiązaniem jest między innymi zalewanie wieczorem miodu letnią przegotowaną wodą i wypicie tego rano, np. z sokiem z cytryny. Żeby miód się rozpuścił, powinien odstać minimum 6 godzin – powiedział Łukasz Karol Uliasz.

Prelegent stwierdził, że tylko prawdziwy, niezafałszowany miód ma właściwości lecznicze

FOTO: Józef Nuckowski

Czym jest pyłek, a czym pierzga?

Pyłek to niewielkie kuleczki zebrane na nóżkach (obnóżach) pszczół. Pierzga to pyłek zakiszony przez pszczoły.

– Co lepsze: pyłek czy pierzga? Pyłek zawiera więcej hormonów, przez co dla kobiet może być gorszy. Pierzga jako taka pszczela kiszonka działa tak, jak kiszonki dla ludzi, czyli odżywczo na organizm, na układ pokarmowy. I nie ma przeciwwskazań do jej spożywania – powiedział wykładowca.

Prelegent stwierdził, że poławianie pyłku jest pracochłonne i dodatkowo trzeba go jeszcze wysuszyć.

– Profesjonalne suszarki do pyłku są drogie, ale mamy alternatywę w postaci suszarek do warzyw i grzybów, które można kupić za kwotę od 100 do 300 zł. Do pyłku uzyskanego z 10 rodzin takie urządzenie w zupełności wystarczy. Trzeba jedynie położyć np. papier na szalki, żeby uszczelnić szczeliny, przez które pyłek przelatuje. Przed wysuszeniem najlepiej przemrozić pyłek w zamrażarce, dzięki czemu straci część wody. Natomiast po wysuszeniu trzeba go szczelnie zamknąć w słoikach, żeby nie dostała się do niego wilgoć. Jak pozyskać pierzgę? Jedną starą metodą jest zmrożenie plastra z pierzgą, rozkruszenie i zmielenie go, np. w młynku do pieprzu. Następnie miesza się to z miodem i zamyka w słoikach. Można też po prostu ręcznie wyłupać i spożywać podobnie jak miód – zalewając przegotowaną letnią wodą. Można też suszyć pierzgę. Ja robię z pierzgą tak: zmrażam plaster z pierzgą, zrzynam woszczynę do pierzgi i wydłubuję ją. Następnie odgrzewam to w wodzie, w której woszczyna wypływa na wierzch, i oddzielam od pierzgi. Taką pierzgę mieszam z miodem i wkładam do słoików. W ten sposób nie traci ona swoich właściwości – powiedział Łukasz Karol Uliasz.

Pszczoły wytwarzają szereg produktów mających właściwości lecznicze

FOTO: Józef Nuckowski

Która substancja jest najbardziej zalecaną w apiterapii?

Prelegent stwierdził, że najbardziej zalecaną substancją w apiterapii jest propolis.

– Nie jesteśmy w stanie zestandaryzować propolisu, ponieważ nie wiemy, skąd pszczoły go przyniosły. Można robić badania w celu ustalenia pochodzenia propolisu, ale są one kosztowne. Myślę, że najważniejsze jest to, abyśmy sami stosowali propolis codziennie w praktyce. Jakie ma właściwości? Pierwszym działaniem terapeutycznym propolisu jest rozrzedzanie krwi, a obecnie problemy z zatorowością i krzepliwością są powszechne. Sporo osób bierze różne preparaty, które przy okazji wyniszczają żyły. Mało kto używa propolisu na co dzień, a jest on najlepszy w apiterapii. Inną ważną właściwością propolisu jest odgrzybianie organizmu. Proponowałbym stosować profilaktycznie nawet 30 kropel rozcieńczonego z alkoholem propolisu. Jest to mała łyżeczka. Najlepsza dawka terapeutyczna wynosi nawet 2 łyżki stołowe 10-procentowego propolisu dziennie. Można po miesiącu przyjmowania zrobić miesięczną przerwę i później znowu wrócić do stosowania. Można też stosować mniejsze dawki, ale ważna jest systematyczność tej terapii. Ponadto propolis ogranicza rozwój raka, rozrzedza krew, wzmacnia układ krwionośny i podobnie jak miód odtruwa wątrobę – powiedział wykładowca.

Czy pozyskiwanie propolisu jest skomplikowane?

Stwierdził, że pozyskiwanie propolisu wcale nie musi być skomplikowane.

– Jak pozyskiwać propolis? W piśmiennictwie opisywane są zazwyczaj bardziej skomplikowane metody pozyskiwania propolisu, ale są też znacznie prostsze. Wystarczy położyć na ramki bez beleczek czyste białe płótno. Po jakimś czasie wyjmujemy to i zalewamy alkoholem. Drugą prostą metodą jest zeskrobywanie propolisu z beleczek odstępnikowych i z ramek. Niestety nie wszyscy pszczelarze obskrobują propolis znajdujący się na ramkach. Nawet jeśli jest on pomieszany z woskiem, warto to robić – powiedział Łukasz Karol Uliasz.

Dużym zainteresowaniem uczestników cieszył się temat wykorzystania ziół w ograniczaniu chorób pszczół. Prelegent wymieniał trzy metody stosowania ziół w pszczelarstwie.

– Pierwszą formą stosowania ziół jest kładzenie świeżych roślin od maja do sierpnia na górnych ramkach. Ich działanie polega na tworzeniu biopola roś­liny, ale także wydzielaniu olejków eterycznych. Odbywa się to w wyniku suszenia się ziół pod wpływem temperatury gniazda ulowego rodziny pszczelej – powiedział prelegent.

Prelegent dodał, że w tej metodzie można stosować następujące zioła: wrotycz, miętę, rumianek, krwawnik oraz liście intensywnie pachnące, w tym między innymi: orzecha włoskiego, dębu, porzeczki czarnej, wiśni. Takie liście powinno się zbić, aby wydzielały sok.

Na czym polega odymianie?

Drugą formą stosowania ziół w profilaktyce i leczeniu pszczół jest odymianie.

– Jest to dodawanie ziół do podkurzacza przez cały sezon pszczelarski. Do tlącego się próchna sypiemy suche zioła, które wydzielają nam przyjemny zapach, ale dodatkowo ich olejki eteryczne uwalniane podczas spalania się surowca wspomagają walkę z warrozą i polepszają kondycję pszczół. W większości naturalne roślinne zapachy pszczoły lubią i tolerują – w przeciwieństwie do sztucznych i syntetycznych zapachów, jak np. perfumy czy dezodoranty lub nawet pot, który zmieszany z dezodorantem działa na pszczoły drażniąco – powiedział Łukasz Karol Uliasz.

Łukasz Karol Uliasz opowiedział o zaletach apiterapii i stosowaniu ziół w zwalczaniu chorób pszczół

FOTO: Józef Nuckowski

Jakie zioła stosować do podkurzacza?

Prelegent polecił stosowanie do podkurzacza następujących ziół: wrotyczu, rumianku, mięty, krwawnika, liści czy łupin orzecha włoskiego, liści dębu, kory dębu, kory wierzby, brzozy, huby brzozowej.

– Trzecią i najważniejszą formą stosowania ziół w pszczelarstwie jest dodawanie wywarów do syropu zimowego podczas dokarmiania późnoletniego i jesiennego. Niestety, nie możemy zastosować tej metody przy podawaniu pszczołom gotowych inwertów do podkarmiana, gdyż wywar się z nimi nie połączy. Wywar możemy stosować razem z syropem sporządzonym na bazie cukru. Do jednej czwartej lub nawet połowy wiadra dajemy świeże lub suszone zioła, a resztę uzupełniamy wodą. Przeciw nosemozie – wiosennej biegunce pszczół – dodajemy wywary do całego dokarmiania. Stosujemy w tym celu kobylak (czyli ciemnobrązowe owocnie szczawiu kędzierzawego). Na wzmocnienie odporności pszczół i w walce z warrozą do syropu dodajemy: ziele krwawnika, kwiat rumianku, kwiat mniszka, kwiat kozłka lekarskiego, pokrzywę, korę dębu, skrzyp polny, liście orzecha włoskiego – powiedział Łukasz Karol Uliasz.

Uczestnicy spotkania

FOTO: Józef Nuckowski

Jak przygotować napar z ziół dodawanego do syropu zimowego?

Wykładowca opowiedział też, jak przygotować napar z ziół dodawany do syropu zimowego.

– Pokrzywę, korę dębu, skrzyp polny zalewamy zimną wodą i gotujemy aż do „puszczenia koloru”. Ogólnie wymienione rośliny zaleca się gotować krótko, np. przez 10 minut. Inne zioła, takie jak: krwawnik, rumianek, mniszek, liście orzecha włoskiego, gotujemy przez 15 minut. Po przestudzeniu letni płyn mieszamy z cukrem i dajemy pszczołom jak każdy inny syrop – powiedział wykładowca.

O zasadach ubiegania się o refundację dla pszczelarzy opowiedzieli Lechosław Nowak – kierownik biura RZP w Siedlcach, i Witold Kąkol, wiceprezes RZP w Siedlcach.

Józef Nuckowski

Więcej na ten temat

CZYM SĄ DOTACJE UNIJNE?

W ramach PROW 2014-2020 będzie realizowanych łącznie 15 działań pomocowych a środki pieniężne będą głównie skierowane do sektora rolnego. Sektor ten jest bardzo istotny z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich i wymaga większego i odpowiednio ukształtowanego wsparcia.

Głównym celem pomocy finansowej w ramach przewidzianych instrumentów będzie rozwój gospodarstw rolnych (Modernizacja gospodarstw rolnych, Restrukturyzacja małych gospodarstw rolnych, Premie dla młodych rolników, Płatności dla rolników przekazujących małe gospodarstwa rolne). Premie dla młodych rolników, które zostały przewidziane w nowym PROW mają głownie na celu ułatwienie młodym osobom rozpoczęcie samodzielnego prowadzenia działalności rolniczej w przejmowanych przez nich gospodarstwach rolnych. Najważniejszymi założeniami dla młodych rolników chcących skorzystać z dodatkowej pomocy są: nie ukończenie 40 roku życia, posiadanie odpowiednich kwalifikacji zawodowych, lub zobowiązanie się do ich zdobycia w przeciągu 3 lat od otrzymania decyzji o pomocy, bycie posiadaczem minimum 1ha użytków rolnych przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy dla młodego rolnika.

Wszystkie szczegóły dotyczące warunków jakie musi spełnić rolnik by ubiegać się o wsparcie w ramach PROW na lata 2014 – 2020 mogą odnaleźć państwo na stronach AMIRR oraz Ministerstwa Rolnictwa.

CO DAJĄ DOTACJE ?

Obecny PROW jest podobny do znanego już z lat 2007- 2013, jednak została zmieniona jego konstrukcja. W aktualnej formie występuje mniej tzw. działań i pojawiła się możliwość jednoczesnego skorzystania z różnych „poddziałań”. Łącznie zostało stworzone 25 form wsparcia, w tym kontynuacja pomocy z lat poprzednich.  Warto zwrócić uwagę na zmodyfikowane wsparcie z bardzo popularnego działania „Modernizacja gospodarstw rolnych”. Obecnie wartość pomocy będzie uwarunkowana od rodzaju przewidzianych inwestycji. Na największe wsparcie mogą liczyć rolnicy stawiający na rozwój produkcji prosiąt (maksymalnie aż do 900 tys. zł). Na pozostałe inwestycje związane z produkcją zwierzęcą wsparcie wyniesie do 500 tys. zł. Wszystkie pozostałe przedsięwzięcia a także zakupy w gospodarstwie będą mogły otrzymać dofinansowanie w wysokości do 200 tys. zł.

Niezmiennie na mocne wsparcie będą mogli liczyć młodzi rolnicy, którzy oprócz większych dopłat bezpośrednich, mogą spodziewać się „premii” na start wynoszącej 100 tys. zł. Różnica w porównaniu do poprzednich programów polega na tym, że obecnie wypłata nastąpi  w dwóch etapach: pierwszy – 80 proc. Drugi po zrealizowaniu inwestycji i udokumentowaniu wydatków – 20 proc.

Całkowicie nowym rozwiązaniem ujętym w PROW 2014-2020 będzie premia udzielana na restrukturyzację małych gospodarstw. Gospodarstwa takie będą mogły ubiegać się o 60 tys. zł na inwestycje w poprawę swojej dochodowości. W momencie kiedy rentowność zostanie zwiększona będą mogły korzystać z innych form wsparcia z PROW. Natomiast jeżeli właściciel małego gospodarstwa zdecyduje się na jego sprzedanie, wówczas będzie mu przysługiwać rekompensata w wysokości 120 proc. dopłat, które otrzymywałby do 2020 r.

KTO MOŻE UZYSKAĆ DOPŁATĘ ?

Dla wszystkich.

O dotację unijną może się starać każdy rolnik. Wnioski w ramach tego programu można składać od pierwszej połowy 2016 roku. Większość programów nie jest uzależniona od wykształcenia i wieku osoby wnioskującej, nie mniej jednak szczególnie premiowane są pewne określone działania rolnicze mające na celu ogólnokrajową zmianę koniunktury w danym sektorze gospodarki rolnej.

Pieniądze dla hodowców.

W nowych programach dotacji unijnych szczególną uwagę skupiono na producentach prosiąt, mleka oraz bydła. To właśnie oni mogą teraz liczyć na większe dotacje, niż pozostałe gałęzie rolnictwa.

Promocja młodzieży.

W programie PROW 2014-2020 kontynuowane jest dofinansowanie młodych rolników z tytułu „Premia dla młodego rolnika”. Ta dotacja przeznaczona jest dla młodych osób, które w momencie składania wniosku lub poprzedzających ten dzień 12 miesiącach przejęły gospodarstwo i rozpoczęły działalność rolniczą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *