Innowacyjna linia do obierania cebuli z Polski. Jak działa? [WIDEO]

Innowacyjna linia do obierania cebuli

Jak informują twórcy, innowacyjna linia do obierania cebuli obiera łuskę cebuli i odcina jej końcówki, zostawiając po sobie zdecydowanie mniej niż inne urządzenia dostępne na rynku. Doskonale sprawdzi się w branży rolniczej, jak i przetwórstwa żywności.

Jak jest zbudowana innowacyjna linia do obierania cebuli?

Innowacyjna linia do obierania cebuli składa się z dwóch części, które mogą służyć jako osobne urządzenia. Pierwsza z nich odpowiada za obieranie żółtej łuski, a druga za ucinanie szczypioru i korzenia. Po przeprowadzeniu powyższych czynności cebula jest gotowa do krojenia czy plasterkowania.

Jak działa linia do obierania cebuli?

Przed użyciem nowoczesnej linii do sortowania cebuli, warzywa nie trzeba sortować. Cebule mogą mieć wielkość od 45 do 110 mm. Wsypane luzem do maszyny główki są automatycznie ustawiane na odpowiednich miejscach. Najpierw ucinane są łuski, które następnie maszyna oddmuchuje, a obrane cebule przesuwają się w kierunku drugiej części urządzenia. Następnie pracownicy ustawiają cebulę w specjalnych gniazdach tak, by szczypior i korzeń stanowiły oś pionową. W kolejnym etapie cebule wjeżdżają do modułu precyzyjnie obcinającego korzeń i szczypior, a potem są całkowicie oczyszczane i wypadają na stół inspekcyjny. Ostatecznie to pracownicy sprawdzają, czy warzywa zostały dobrze obrane i przycięte.

Innowacyjna linia do obierania cebuli z Polski. Jak działa? [WIDEO]
FOTO: Łukasiewicz – PIT

Ilu pracowników jest potrzebnych do obsługi innowacyjnej linii do obierania cebuli?

Nowoczesną linię do obierania cebuli obsługuje jednocześnie czterech pracowników. Do ich głównych zadań należy ustawianie warzywa w pozycji góra-dół i doczyszczanie.

Wydajność urządzenia jest uzależniona od liczby osób oraz tempa ich pracy. Waha się ona od 10 800 do 16 200 cebul na godzinę. W przypadku małych warzyw ważących do 75 g oznacza to nawet 1215 kg oczyszczonych cebul w ciągu godziny, a w przypadku większych do 300 g aż 4860 kg.

– Dużą zaletą tej maszyny jest niewielki ubytek masy cebuli – tłumaczy dr inż. Agata Bieńczak, lider obszaru ds. techniki i technologii spożywczej w Łukasiewicz – Poznańskim Instytucie Technologicznym, kierownik projektu. – W ramach projektu dofinansowanego z NCBR opracowaliśmy technologię wycinania korzenia i szczypioru w kształcie stożka, niezależnie od kształtu cebuli. Dzięki temu mogliśmy ograniczyć odpady poprodukcyjne z 50 do nawet poniżej 10 procent, w zależności od cebuli – dodaje.

Aktualnie linia testowana jest w jednym z przedsiębiorstw z branży spożywczej. Docelowo pojawi się na rynku, a za jej produkcję będzie odpowiadała firma Forvite.

–Nasze urządzenie odpowiada na zapotrzebowanie firm, które zajmują się przetwórstwem cebuli – mówi dr inż. Agata Bieńczak. – Składa się ono z dwóch głównych modułów. Pierwszy pozwala na obranie cebuli z łuski suchej (żółtej), a drugi na usunięcie szczypiora i korzenia. Takie rozwiązanie sprawia, że przedsiębiorcy mogą zakupić tylko jeden moduł. Cała linia jednak pozwoli na większe wykorzystanie surowca i ograniczy koszty eksploatacyjne procesu obierania cebuli. Dodam jeszcze, że mamy możliwość zaprojektowania i wykonania urządzenia o wyższej wydajności, którą osiągniemy, zwiększając liczbę linii obróbczych – mówi dr inż. Agata Bieńczak.

oprac. Justyna Czupryniak

Źródło: Łuksiewicz PIT

Więcej na ten temat

CZYM SĄ DOTACJE UNIJNE?

W ramach PROW 2014-2020 będzie realizowanych łącznie 15 działań pomocowych a środki pieniężne będą głównie skierowane do sektora rolnego. Sektor ten jest bardzo istotny z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich i wymaga większego i odpowiednio ukształtowanego wsparcia.

Głównym celem pomocy finansowej w ramach przewidzianych instrumentów będzie rozwój gospodarstw rolnych (Modernizacja gospodarstw rolnych, Restrukturyzacja małych gospodarstw rolnych, Premie dla młodych rolników, Płatności dla rolników przekazujących małe gospodarstwa rolne). Premie dla młodych rolników, które zostały przewidziane w nowym PROW mają głownie na celu ułatwienie młodym osobom rozpoczęcie samodzielnego prowadzenia działalności rolniczej w przejmowanych przez nich gospodarstwach rolnych. Najważniejszymi założeniami dla młodych rolników chcących skorzystać z dodatkowej pomocy są: nie ukończenie 40 roku życia, posiadanie odpowiednich kwalifikacji zawodowych, lub zobowiązanie się do ich zdobycia w przeciągu 3 lat od otrzymania decyzji o pomocy, bycie posiadaczem minimum 1ha użytków rolnych przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy dla młodego rolnika.

Wszystkie szczegóły dotyczące warunków jakie musi spełnić rolnik by ubiegać się o wsparcie w ramach PROW na lata 2014 – 2020 mogą odnaleźć państwo na stronach AMIRR oraz Ministerstwa Rolnictwa.

CO DAJĄ DOTACJE ?

Obecny PROW jest podobny do znanego już z lat 2007- 2013, jednak została zmieniona jego konstrukcja. W aktualnej formie występuje mniej tzw. działań i pojawiła się możliwość jednoczesnego skorzystania z różnych „poddziałań”. Łącznie zostało stworzone 25 form wsparcia, w tym kontynuacja pomocy z lat poprzednich.  Warto zwrócić uwagę na zmodyfikowane wsparcie z bardzo popularnego działania „Modernizacja gospodarstw rolnych”. Obecnie wartość pomocy będzie uwarunkowana od rodzaju przewidzianych inwestycji. Na największe wsparcie mogą liczyć rolnicy stawiający na rozwój produkcji prosiąt (maksymalnie aż do 900 tys. zł). Na pozostałe inwestycje związane z produkcją zwierzęcą wsparcie wyniesie do 500 tys. zł. Wszystkie pozostałe przedsięwzięcia a także zakupy w gospodarstwie będą mogły otrzymać dofinansowanie w wysokości do 200 tys. zł.

Niezmiennie na mocne wsparcie będą mogli liczyć młodzi rolnicy, którzy oprócz większych dopłat bezpośrednich, mogą spodziewać się „premii” na start wynoszącej 100 tys. zł. Różnica w porównaniu do poprzednich programów polega na tym, że obecnie wypłata nastąpi  w dwóch etapach: pierwszy – 80 proc. Drugi po zrealizowaniu inwestycji i udokumentowaniu wydatków – 20 proc.

Całkowicie nowym rozwiązaniem ujętym w PROW 2014-2020 będzie premia udzielana na restrukturyzację małych gospodarstw. Gospodarstwa takie będą mogły ubiegać się o 60 tys. zł na inwestycje w poprawę swojej dochodowości. W momencie kiedy rentowność zostanie zwiększona będą mogły korzystać z innych form wsparcia z PROW. Natomiast jeżeli właściciel małego gospodarstwa zdecyduje się na jego sprzedanie, wówczas będzie mu przysługiwać rekompensata w wysokości 120 proc. dopłat, które otrzymywałby do 2020 r.

KTO MOŻE UZYSKAĆ DOPŁATĘ ?

Dla wszystkich.

O dotację unijną może się starać każdy rolnik. Wnioski w ramach tego programu można składać od pierwszej połowy 2016 roku. Większość programów nie jest uzależniona od wykształcenia i wieku osoby wnioskującej, nie mniej jednak szczególnie premiowane są pewne określone działania rolnicze mające na celu ogólnokrajową zmianę koniunktury w danym sektorze gospodarki rolnej.

Pieniądze dla hodowców.

W nowych programach dotacji unijnych szczególną uwagę skupiono na producentach prosiąt, mleka oraz bydła. To właśnie oni mogą teraz liczyć na większe dotacje, niż pozostałe gałęzie rolnictwa.

Promocja młodzieży.

W programie PROW 2014-2020 kontynuowane jest dofinansowanie młodych rolników z tytułu „Premia dla młodego rolnika”. Ta dotacja przeznaczona jest dla młodych osób, które w momencie składania wniosku lub poprzedzających ten dzień 12 miesiącach przejęły gospodarstwo i rozpoczęły działalność rolniczą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *