Duża ubojnia podnosi ceny bydła nawet o 1 zł
Ceny bydła w Polsce od dwóch tygodni praktycznie nie zmieniają się. Ale pozytywny sygnał płynie z Osi Poland Foodworks, jednej z największych w kraju ubojni z 4 punktami skupu, która podniosła ceny w każdej grupie bydła. Byki zdrożały w ciągu tygodnia o 1 zł, jałówki o 20 gr, a krowy o 90 gr.
Z naszej sondy wynika jednak, że reszta monitorowanych przez nas zakładów nie zmieniła cenników.
Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.
Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 18,70 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11,00 zł/kg, a za krowy – 8 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 19,10 zł/kg.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 31 lipca – 06 sierpnia 2023 r. za bydło rzeźne dostawcy uzyskiwali średnio 9,69 zł/kg, o 0,1 proc. mniej niż w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była odpowiednio o 0,9 proc. i 12,9 proc. niższa niż miesiąc i rok wcześniej. Za byki 12-24 miesiące w okresie 31 lipca – 06 sierpnia 2023 r. płacono średnio 10,33 zł/kg, za krowy 8,05 zł/kg, a za jałówki 10,45 zł/kg.
Ceny bydła w UE spadają
Natomiast w Unii Europejskiej od połowy maja utrzymuje się spadkowa tendencja cen skupu bydła rzeźnego. W dniach 24–30.07.2023 r. drożej niż w Polsce za żywiec wołowy płacono m.in. we Francji, Hiszpanii, we Włoszech i w Irlandii, a taniej m.in. w Niderlandach i Niemczech.
Ceny bydła w Niemczech rosną
Ale już w tym tygodniu ceny bydła w Niemczech rosną we wszystkich grupach.
– Asortyment bydła na niemieckim rynku jest spory, ale nie wystarcza do zaspokojenia popytu. Ceny ponownie rosną na początku tygodnia – tłumaczy Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,57 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,52 euro/kg, a krów 3,90-4,10 euro/kg.
Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 11 sierpnia (w porównaniu do 4 sierpnia 2023 r.)?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 18 zł/kg (wzrost o 1 zł);
- jałówki (kl. O): 18,40 zł/kg (wzrost o 20 gr);
- krowy (kl. O): 17 zł/kg (wzrost o 90 gr);
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 9,50-12 zł/kg g (bez zmian);
- jałówki: 11-12,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 19,10 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 19,70 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19,10 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,70 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 11,50-13 zł/kg (bez zmian);
- jałówki 10-12 zł/kg (bez zmian);
- krowy 6,50-8 zł/kg(bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 18,70 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 19 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 19,10 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 18,70 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,20 zł/kg (bez zmian);
- krowy (320 kg mięsa): 17 zł/kg (bez zmian);
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki:10 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 10,20 zł/kg g (bez zmian);
- jałówki: 9,30 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 9,30 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 9,50-12 zł/kg (wzrost o 50 gr);
- jałówki: 11,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,50-11 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj