Ceny bydła w Polsce stabilne, ale w dużej ubojni jałówki staniały o 70 gr
Ceny żywca wołowego w Polsce są generalnie stabilne. Tylko w niektórych ubojniach notowane są spadki. Na przykład Osi Poland Foodworks, jedna z największych w kraju ubojni z kilkoma punktami skupu, obniżyła ceny o 20-70 gr. Największe przeceny dotyczą jałówek.
– Występujące wahania nie przekraczają kilku, kilkunastu groszy w zależności od grupy bydła. Dobrą dla producentów bydła informacją jest stabilny popyt zewnętrzny na polską wołowinę (eksportowane jest ok 80% krajowej produkcji) – tłumaczą analitycy ING.
Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 19,40 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11 zł/kg, a za krowy – 7,90 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 19,60 zł/kg.
Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.
Z kolei z danych MRiRW i KOWR wynika, że ceny żywca wołowego na rynku krajowym na przełomie lutego i marca nieznacznie spadły. W dniach 26.02–03.03.2024 r. dostawcy za bydło rzeźne średnio uzyskiwali 9,83 zł/kg wobec 9,81 zł/kg tydzień wcześniej. Żywiec ten był o 0,3 proc. tańszy niż przed miesiącem oraz o 8,8 proc. tańszy niż przed rokiem. Za byki 12-24 miesiące w okresie 26.02–03.03. 2024 r. płacono średnio 10,73 zł/kg, za krowy 8,13 zł/kg, a za jałówki 10,54 zł/kg. Natomiast za byki w klasie R płacono 20,46 zł/kg, za krowy w klasie R 18,11 zł/kg, a za jałówki 21,37 zł/kg.
Spada eksport żywego bydła z Polski, rośnie sprzedaż mięsa
W 2023 r. zmniejszył się wolumen eksportu żywego bydła. Jak wyliczają analitycy ING, jego wartość wyniosła 12 tys. t, czyli o 10 proc. mniej niż w 2022 r. Najwięcej zwierząt trafiło do Włoch. Natomiast wysyłki mięsa wołowego przekroczyły 399 tys. t. To o niemal 10 proc. więcej niż w 2022 r.
W 2023 roku najwięcej mięsa wołowego sprzedaliśmy do:
- Włoch (438 mln euro, 79 tys. ton)
- Niemiec (64 tys. ton)
- Niderlandów (162 mln euro, 36 tys. ton)
- Turcji (177 mln euro, 33 tys. ton)
- Hiszpanii (33 tys. ton)
- Francji (157 mln euro, 28 tys. ton)
- Wielkiej Brytanii (19 tys. ton)
Rośnie import mięsa wołowego do Polski, spada kupno żywca
Spadł także import żywego bydła do Polski w analizowanym okresie. Jak wyliczają analitycy ING, bieżący poziom (63 tys. t) jest o 11 proc. niższy niż w 2022 r. Głównymi dostawcami byli Słowacja, Litwa i Holandia. Import wołowiny uległ z kolei podwyżce.
– W pierwszych jedenastu miesiącach 2023 r. wzrósł o ponad 5 proc. r/r do niecałych 27 tys. t. Mięso pochodziło głównie z Niemiec – zaznaczają bankowi eksperci.
W Niemczech ceny bydła stabilne
Natomiast w Niemczech ceny byków, jałówek i krów wciąż pozostają na tym samym poziomie.
– Na rynku bydła rzeźnego sytuacja nie uległa zmianie. Ceny młodych byków, krów, jałowek pozostają na poziomie z poprzedniego tygodnia – tłumaczy Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,73-4,78 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,33 euro/kg, a krów 3,68-3,88 euro/kg.
Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 8 marca 2024 (w porównaniu do 1 marca)?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 18,20 zł/kg (spadek o 40 gr);
- jałówki (kl. O): 18,60 zł/kg (spadek o 20 gr);
- krowy (kl. O): 15,30 zł/kg (spadek o 70 gr).
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 9,50-12 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 11-12,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 19,60 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 20,20 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19,00 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,60 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 10-12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki 9-10 zł/kg (bez zmian);
- krowy 5,60-7,40 zł/kg (bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 19,10 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 19,40 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 19,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19,10 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,60 zł/kg (bez zmian);
- krowy (320 kg mięsa): 15,30 zł/kg (bez zmian).
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki:10 zł/kg (bez zmian).
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 10,80 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 9,90-10,30 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian).
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 9,30-12 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 9,50-12 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 7,50 – 9,50 zł/kg (bez zmian), za mieszańcowe ceny wyższe.
Kamila Szałaj