Chcesz jędrnej słoniny? Karm tuczniki jęczmieniem

Które komponenty paszowe w żywieniu świń wpływają na smak wieprzowiny?

Niektóre rasy świń charakteryzują się dużą zawartością tłuszczu śródmięśniowego, co jest cenione ze względu na większą smakowitość mięsa. Znaczenie ma również pasza, w tym używane surowce, gdyż niektóre z nich pogarszają smak i jakość wieprzowiny. Surowcem, który brany jest pod uwagę w kontekście smakowitości mięsa, jest mączka rybna, której strawność wynosi ponad 90%. Jest zalecanym komponentem paszowym dla prosiąt i tuczników w pierwszej fazie tuczu ze względu na dużą zawartość pełno­wartościowego białka.

Mączka rybna charakteryzuje się dużą zawartością energii metabolicznej, jednak jej nośnikiem jest tłuszcz, który w przypadku ryb charakteryzuje się bardzo intensywnym zapachem. Dlatego w drugiej fazie tuczu mączkę rybną należy wycofać z dawki w całości, gdyż zapach tłuszczu rybiego kumuluje się w tłuszczu świni i może nadawać mięsu rybi zapach, który nie jest tolerowany przez konsumentów.

Należy zwrócić uwagę na przechowywanie mączek rybnych i pasz z ich zawartością, gdyż tłuszcz łatwo jełczeje, a zepsuta mączka zdecydowanie obniża wartość smakową i zapachową mięsa.

Tłuszcz i karoten z kukurydzy pogarszają jakość wiprzowiny

Kukurydza stanowi bardzo dobry surowiec dla trzody chlewnej. Jest chętnie zjadana przez wszystkie grupy świń. Ziarno to cechuje się najwyższą wartością energetyczną wśród zbóż. Wadą jest jej wpływ na jakość i smak mięsa ze względu na zawartość tłuszczu i karotenu. Duża zawartość tłuszczu ma wpływ na jędrność słoniny, która staje się miękka przy skarmianiu dużych ilości ziarna kukurydzy. Choć jedno­cześnie tłuszcz ten charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, wynikającą ze znacznej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Obecność karotenu powoduje zabarwienie tłuszczu na żółto, co także nie jest tolerowane przez konsumentów. Zaleca się ograniczenie udziału kukurydzy w ostatniej fazie tuczu do 20% dawki. Najlepiej na 2–3 tygodnie przed ubojem całkowicie wyeliminować ją z żywienia i zastąpić zbożem. Ze względu na małą zawartość włókna i wysoką strawność kukurydza jest zalecana najbardziej w żywieniu prosiąt i warchlaków.

Jęczmień poprawia jędrność słoniny i może być skarmiany be ograniczeń

Bardzo dobrą paszą dla świń jest jęczmień, który może być skarmiany w dużych ilościach bez negatywnego wpływu na mięso. Wręcz przeciwnie – wpływa dodatnio na jakość mięsa i słoniny, która staje się jędrna. Jęczmień ma więcej włókna niż inne zboża, a więc charakteryzuje się niższą wartością energetyczną. W żywieniu tuczników może być stosowany praktycznie bez ograniczeń. Świnie żywione paszami zawierającymi ponad 40% jęczmienia uzyskiwały mięso lepiej przerośnięte tłuszczem śródmięśniowym i o wyższej marmurkowatości. Marmurkowatość mięsa jest związana z jego smakiem, soczystością i kruchością, a także bezpośrednio z zawartością tłuszczu śródmięśniowego. Uważa się, że mięso z wysokim poziomem marmurkowatości ma lepszy smak.

Uważaj na oleje roślinne dodawane do paszy. One też mogą wpłynąć negatywnie na smak wieprzowiny

Oleje roślinne stosowane w żywieniu świń wzbogacają pasze w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy), a tym samym wpływają korzystnie na skład kwasów tłuszczowych tłuszczu śródmięśniowego. Poprawiają smak mieszanki i wpływają na zwiększenie jej pobrania przez zwierzęta. Jednak zbyt duże stężenie kwasów tłuszczowych w mięsie może wpłynąć negatywnie na jego smak, a zwłaszcza jego jakość technologiczną i przydatność przetwórczą.

Okazuje się, że zapewnienie odpowiedniego poziomu włókna pokarmowego może mieć korzystny wpływ na jakość mięsa. Przy zwiększeniu ilości włókna w dawce następuje wzrost jego ilości w treści pokarmowej w jelicie ślepym i okrężnicy, w wyniku czego maleje strawność składników pokarmowych. Niestrawione włókno w końcowym odcinku przewodu pokarmowego stymuluje procesy fermentacyjne w jelicie grubym, w wyniku czego powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Kwasy te, zwłaszcza propionowy, mogą obniżać produkcję cholesterolu w wątrobie, poprawiając w ten sposób walory dietetyczne wieprzowiny.

Dominika Stancelewska

Więcej na ten temat

CZYM SĄ DOTACJE UNIJNE?

W ramach PROW 2014-2020 będzie realizowanych łącznie 15 działań pomocowych a środki pieniężne będą głównie skierowane do sektora rolnego. Sektor ten jest bardzo istotny z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich i wymaga większego i odpowiednio ukształtowanego wsparcia.

Głównym celem pomocy finansowej w ramach przewidzianych instrumentów będzie rozwój gospodarstw rolnych (Modernizacja gospodarstw rolnych, Restrukturyzacja małych gospodarstw rolnych, Premie dla młodych rolników, Płatności dla rolników przekazujących małe gospodarstwa rolne). Premie dla młodych rolników, które zostały przewidziane w nowym PROW mają głownie na celu ułatwienie młodym osobom rozpoczęcie samodzielnego prowadzenia działalności rolniczej w przejmowanych przez nich gospodarstwach rolnych. Najważniejszymi założeniami dla młodych rolników chcących skorzystać z dodatkowej pomocy są: nie ukończenie 40 roku życia, posiadanie odpowiednich kwalifikacji zawodowych, lub zobowiązanie się do ich zdobycia w przeciągu 3 lat od otrzymania decyzji o pomocy, bycie posiadaczem minimum 1ha użytków rolnych przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy dla młodego rolnika.

Wszystkie szczegóły dotyczące warunków jakie musi spełnić rolnik by ubiegać się o wsparcie w ramach PROW na lata 2014 – 2020 mogą odnaleźć państwo na stronach AMIRR oraz Ministerstwa Rolnictwa.

CO DAJĄ DOTACJE ?

Obecny PROW jest podobny do znanego już z lat 2007- 2013, jednak została zmieniona jego konstrukcja. W aktualnej formie występuje mniej tzw. działań i pojawiła się możliwość jednoczesnego skorzystania z różnych „poddziałań”. Łącznie zostało stworzone 25 form wsparcia, w tym kontynuacja pomocy z lat poprzednich.  Warto zwrócić uwagę na zmodyfikowane wsparcie z bardzo popularnego działania „Modernizacja gospodarstw rolnych”. Obecnie wartość pomocy będzie uwarunkowana od rodzaju przewidzianych inwestycji. Na największe wsparcie mogą liczyć rolnicy stawiający na rozwój produkcji prosiąt (maksymalnie aż do 900 tys. zł). Na pozostałe inwestycje związane z produkcją zwierzęcą wsparcie wyniesie do 500 tys. zł. Wszystkie pozostałe przedsięwzięcia a także zakupy w gospodarstwie będą mogły otrzymać dofinansowanie w wysokości do 200 tys. zł.

Niezmiennie na mocne wsparcie będą mogli liczyć młodzi rolnicy, którzy oprócz większych dopłat bezpośrednich, mogą spodziewać się „premii” na start wynoszącej 100 tys. zł. Różnica w porównaniu do poprzednich programów polega na tym, że obecnie wypłata nastąpi  w dwóch etapach: pierwszy – 80 proc. Drugi po zrealizowaniu inwestycji i udokumentowaniu wydatków – 20 proc.

Całkowicie nowym rozwiązaniem ujętym w PROW 2014-2020 będzie premia udzielana na restrukturyzację małych gospodarstw. Gospodarstwa takie będą mogły ubiegać się o 60 tys. zł na inwestycje w poprawę swojej dochodowości. W momencie kiedy rentowność zostanie zwiększona będą mogły korzystać z innych form wsparcia z PROW. Natomiast jeżeli właściciel małego gospodarstwa zdecyduje się na jego sprzedanie, wówczas będzie mu przysługiwać rekompensata w wysokości 120 proc. dopłat, które otrzymywałby do 2020 r.

KTO MOŻE UZYSKAĆ DOPŁATĘ ?

Dla wszystkich.

O dotację unijną może się starać każdy rolnik. Wnioski w ramach tego programu można składać od pierwszej połowy 2016 roku. Większość programów nie jest uzależniona od wykształcenia i wieku osoby wnioskującej, nie mniej jednak szczególnie premiowane są pewne określone działania rolnicze mające na celu ogólnokrajową zmianę koniunktury w danym sektorze gospodarki rolnej.

Pieniądze dla hodowców.

W nowych programach dotacji unijnych szczególną uwagę skupiono na producentach prosiąt, mleka oraz bydła. To właśnie oni mogą teraz liczyć na większe dotacje, niż pozostałe gałęzie rolnictwa.

Promocja młodzieży.

W programie PROW 2014-2020 kontynuowane jest dofinansowanie młodych rolników z tytułu „Premia dla młodego rolnika”. Ta dotacja przeznaczona jest dla młodych osób, które w momencie składania wniosku lub poprzedzających ten dzień 12 miesiącach przejęły gospodarstwo i rozpoczęły działalność rolniczą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *