Ceny bydła wyższe nawet o 1,40 zł/kg
Bydło w Polsce drożeje. U części monitorowanych przez nas ubojni nastąpiło ożywienie w cennikach. Na przykład na Lubelszczyźnie byki i jałówki zdrożały o 1,40 zł w kl. R. Na rynku widoczny jest zwiększony ruch i duże zainteresowanie żywcem, więc stawki mogą jeszcze rosnąć.
W Polsce obecnie średnio za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu nawet 23 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11 zł/kg, a za krowy – 8,70 zł/kg. Z kolei w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 22,10 zł/kg.
Aktualne CENY BYDŁA z wybranych zakładów mięsnych znajdziesz na końcu artykułu.
Ministerstwo rolnictwa: ceny bydła rosną
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 13–19.01.2025 r. na rynku krajowym bydło rzeźne kupowano przeciętnie po 10,99 zł/kg, o 1,9 proc. drożej niż w poprzednim tygodniu i 4,1 przed miesiącem. Żywiec wołowy był również o 11,40 proc. droższy niż przed rokiem.
W dniach 13–19.01.2025 r. za byki 12-24 miesiące płacono średnio 12,12 zł/kg, za krowy 9,20 zł/kg, a za jałówki 11,19 zł/kg. Natomiast za byki w klasie R płacono 23 zł/kg, za krowy w klasie R 20 zł/kg, a za jałówki 22,25 zł/kg.
W Niemczech drożeją krowy. Pryszczyca nie obniżyła cen
W Niemczech ceny bydła są stabilnie i pozostają na rekordowo wysokich poziomach. Epidemia pryszczycy w Brandenburgii tego nie zmienia. Mało tego – w ostatnim czasie wzrosły ceny krów.
– Na niemieckim rynku bydła warunki podaży i popytu na młode byki i jałówki wyższej jakości są zrównoważone, a ceny się nie zmieniają. Natomiast krowy rzeźne, których brakuje i jest na nie popyt, stają się droższe – czytamy w komunikacie Stowarzyszenia Producentów Żywca i Mięsa (VEZG). Jak podają niemieccy analitycy, mięsa ze starych krów jest mało i jest na nie popyt.
Ceny ustalone przez VEZG 27 stycznia za byki klasy R3 wynoszą od 5,65 do 5,95 euro/kg w zależności od rasy. Średnia cena jałówek w klasie R3 wynosi 5,23 euro/kg, a za krowy w klasie R3 stawkę ustalono na poziomie od 4,55 do 4,90 euro/kg. Natomiast średnie ceny bydła w kl. R w Unii Europejskiej osiągają rekordowe poziomy. Rolnicy w UE średnio otrzymują 5,65 euro/kg.
Jakie są aktualne ceny skupu bydła w Polsce?
Oto ceny netto skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych z 24 stycznia 2025 (w nawiasach relacja aktualnych cen do stawek z 17 stycznia 2025):
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 9,00-12,00 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 9,00-12,50 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 6,00-8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 22 zł/kg (wzrost o 1,40 zł)
- byki (kl. R): 22,60 zł/kg (wzrost o 1,20 zł)
- jałówki (kl. O): 21,40 zł/kg (wzrost o 1,40 zł)
- jałówki (kl. R): 22,10 zł/kg (wzrost o 1,40 zł)
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki: 9,30-13,5 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 8,40-9,30 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 5,60-7,40 zł/kg (bez zmian)
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 11,80 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 9,50 zł/kg (bez zmian)
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 12,40 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 11,40 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 7,90 zł/kg (spadek o 40 gr)
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 11,10-13,40 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 10.30-12,70 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 8,00-10 zł/kg (bez zmian); za mieszańcowe ceny wyższe (bez zmian)
Kamila Szałaj