Ceny bydła rosną. Byki droższe nawet o 80 gr/kg
Notujemy kolejny w tym roku wzrost cen bydła, głównie byków i krów w wadze poubojowej. Na przykład Osi Poland Foodworks, jedna z największych w kraju ubojni z 4 punktami skupu, podniosła ceny w każdej grupie.
– W kraju po świąteczno-noworocznym przestoju ceny pozostają stabilne, ale widoczne są dodatnie ruchy cenowe – oceniają analitycy ING w najnowszym raporcie rynkowym opublikowanym na początku lutego br.
Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 19,80 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11 zł/kg, a za krowy – 8 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 20,20 zł/kg.
Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.
Z kolei z danych MRiRW i KOWR wynika, że w czwartym tygodniu stycznia 2024 r. bydło rzeźne podrożało o 0,3 proc., do 9,90 zł/kg. Cena tego żywca była o 0,6 proc. wyższa niż przed miesiącem, ale o 7,2 proc. niższa niż w analogicznym okresie 2023 r. Za byki 12-24 miesiące w okresie 22-28.01.2024 r. płacono średnio 10,97 zł/kg, za krowy 7,86 zł/kg, a za jałówki 10,75 zł/kg. Natomiast za byki w klasie R płacono 20,84 zł/kg, za krowy w klasie R 17,49 zł/kg, a za jałówki 21,62 zł/kg.
W Niemczech drożeją krowy i byki
Natomiast w Niemczech jałówek wciąż pozostają na tym samym poziomie, ale kolejny tydzień z rzędu drożeją krowy. Podwyżki dotyczą także byków.
– Na początku tygodnia podaż młodych buhajów ledwie wystarcza na pokrycie popytu. Ceny więc ponownie lekko rosną. Także krowy, na które jest popyt, są wyżej wyceniane – tłumaczy Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,70-4,75 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,34 euro/kg, a krów 3,63-3,83 euro/kg.
Produkcja wołowiny w UE spadnie o 9 proc.
Jak zaznaczają analitycy ING, w dziesięcioletniej prognozie Komisji Europejskiej najbliższa dekada ma przynieść spadek unijnej produkcji wołowiny o 9 proc. Będzie się to wiązało z redukcją stad krów o podobny wolumen.
– Już w pierwszej połowie 2023 r. w UE wyprodukowano o niecałe 5 proc. mniej wołowiny niż przed rokiem. Za powód wskazuje się suszę (gorsze warunki wypasu) i bezpośrednie z niej wynikające wysokie ceny pasz. W drugiej części roku koszty produkcji wołowiny obniżyły się i spadek w całym zeszłym roku prognozowany jest na niewiele ponad 3 proc. – czytamy w bankowym raporcie.
Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 2 lutego 2024 (w porównaniu do 26 stycznia)?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 19,20 zł/kg (wzrost o 80 gr);
- jałówki (kl. O): 19,20 zł/kg (wzrost o 20 gr);
- krowy (kl. O): 16 zł/kg (wzrost o 70 gr);
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 9,50-12 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 11-12,50 zł/kg (wzrost o 50 gr);
- krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 19,60 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 20,20 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,60 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 10-12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki 9-10,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy 6,50-8 zł/kg (bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 19,70 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 20,00 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 20,10 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19,70 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 20,20 zł/kg (bez zmian);
- krowy (320 kg mięsa): 15,60 zł/kg (bez zmian).
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki:10 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 10,40-10,70 zł/kg g (bez zmian);
- jałówki: 9,30 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,40 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 10,40-12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 10-12 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,50-11 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj