W Wielkopolsce zagazowano prawie 30 tysięcy kaczek rzeźnych z powodu ptasiej grypy
– W takich sytuacjach trzeba podejmować radykalne decyzje, ponieważ wirus potrafi przenieść się bardzo szybko – oświadczył Powiatowy Lekarz Weterynarii Miłosz Bąkowski.
Szybkie i radykalne działanie było konieczne. Powiat kaliski należy do obszarów z największą liczbą gospodarstw drobiu w Polsce, których liczba dochodzi do 300. Dotychczas wysoce zjadliwa grypa ptaków została potwierdzona w powiecie kaliskim już 28 razy od początku roku.
W związku z potwierdzeniem wystąpienia choroby, w promieniu 3 km od wsi Oszczeklin utworzono strefę zapowietrzoną, a w promieniu 10 km strefę zagrożoną. Hodowcy znajdujący się na obu terenach objęci są specjalnymi procedurami, regulującymi między innymi przemieszczanie drobiu. W związku z tym, obecnie bez zgody powiatowego lekarza weterynarii, sprzedaż oraz zakup drobiu nie są możliwe.
Rolniku, przestrzegaj zasad bioasekuracji!
Inspektorat Weterynarii przypomina o tym jak istotna jest bioasekuracja w przypadku chorób wirusowych zwierząt, w tym wysoce zjadliwej grypy ptaków. Najważniejsze zalecenia IW w zakresie utrzymywania drobiu:
- stosowanie zasady „cały kurnik pełen lub cały kurnik pusty”;
- zapewnienie odpowiednich warunków utrzymania w zakresie temperatury, wilgotności, wymiany powietrza, dostępu światła;
- stosowanie prawidłowej obsady kurnika;
- utrzymywanie w jednym kurniku, w obrębie jednego stada, drobiu w jednakowym wieku;
- izolacja poszczególnych kurników przez zapewnienie osobnej obsługi, żywienia, narzędzi;
- zabezpieczenie paszy przed dostępem gryzoni i dzikich ptaków;
- rejestrowanie wejść osób postronnych na teren gospodarstwa;
- odkażanie kół pojazdów wjeżdżających na teren gospodarstwa;
- regularne aktualizowanie planu zabezpieczenia gospodarstwa przed gryzoniami;
- rejestrowanie prowadzonych regularnie czynności odkażania, dezynsekcji i deratyzacji.
Pomieszczenia, w których utrzymuje się drób, ich wyposażenie oraz sprzęt powinny być:
- wykonane z materiałów nieszkodliwych dla zdrowia drobiu oraz nadających się do oczyszczania i odkażania;
- zabezpieczone przed dostępem zwierząt innych niż utrzymywane w gospodarstwie;
- utrzymywane w czystości;
- oznakowane tablicą z napisem „Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”.
- Odchody oraz niezjedzone resztki paszy powinny być usuwane z pomieszczeń tak często, aby uniknąć zanieczyszczenia paszy lub wody.
Osoby pracujące przy drobiu powinny:
- stosować odzież ochroną, oddzielną do pracy przy każdym stadzie w kurniku;
- posiadać aktualne badania na nosicielstwo pałeczek Salmonella;
- zostać przeszkolone w zakresie higieny osobistej oraz możliwych dróg przenoszenia zakażenia za pośrednictwem odzieży oraz sprzętu.
Kamila Dłużewicz