Ceny bydła w Polsce rosną. Na Lubelszczyźnie nawet o 60 gr
Ceny bydła w Polsce drgnęły w górę. Część monitorowanych przez nas ubojni podniosła cenniki. W ZM Wierzejki (woj. lubelskie) stawki za byki i jałówki wzrosły o 60 gr. Podaż żywca jest ograniczona, więc ubojnie zaczynają konkurować ceną o surowiec lepszej jakości.
Obecnie średnio za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 20,20 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11 zł/kg, a za krowy – 8,50 zł/kg. Z kolei w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 20,20 zł/kg.
Aktualne CENY BYDŁA z wybranych zakładów mięsnych znajdziesz na końcu artykułu.
Ministerstwo rolnictwa: bydło w Polsce drożeje
Z kolei z danych MRiRW wynika, że na rynku krajowym w pierwszym tygodniu października br. cena zakupu bydła rzeźnego wyniosła 10,17 zł/kg, o 1 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu i o 2 proc. więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec wołowy był o 2 proc. droższy niż przed rokiem.
W dniach 30.09 – 6.10.2024 r. za byki 12-24 miesiące płacono średnio 11,19 zł/kg, za krowy 8,50 zł/kg, a za jałówki 10,61 zł/kg. Natomiast za byki w klasie R płacono 20,80 zł/kg, za krowy w klasie R 18,76 zł/kg, a za jałówki 21,30 zł/kg.
W Niemczech ceny byków i jałówek idą w górę
Natomiast w Niemczech ceny żywca wołowego w ostatnim tygodniu wzrosły. Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG) podaje, że po raz kolejny drożeją byki i jałówki.
-Wyraźna podaż i utrzymujący się wysoki popyt powodują dalszy wzrost cen młodych byków i jałówek wyższej jakości. Cena krów utrzymuje się na stabilnym poziomie – czytamy w komunikacie.
Ceny ustalone przez VEZG 14 października za byki klasy R wynoszą od 5,30 do 5,60 euro/kg w zależności od rasy. Średnia cena jałówek w klasie R wynosi 5,05 euro/kg, a za krowy w klasie R stawkę ustalono na poziomie od 4,20 do 4,55 euro/kg.
Analitycy Pekao SA: ceny bydła pozostaną na wysokim poziomie
Z najnowszej prognozy Komisji Europejskiej dotyczącej rynku wołowiny w UE wynika, że produkcji tego mięsa w UE spadnie o 1 proc. w 2025 roku.Natomiast konsumpcja obniży się o 1,7 proc. do poziomu 9,6 kg na mieszkańca.
Z kolei analitycy banku Pekao SA w najnowszym raporcie rynkowym oceniają, że ożywiony popyt na mięso wołowe, głównie zagraniczny, zneutralizuje negatywny wpływ rosnącej unijnej produkcji na ceny. Ich zdaniem ceny skupu do końca roku powinny pozostać na historycznie wysokim poziomie.
Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 11 października 2024?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych z 11 października (w nawiasach relacja aktualnych cen do stawek z 4 października):
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 9,00-12 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 9-12,50 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 6,00-8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 20,20 zł/kg (wzrost o 60 gr)
- byki (kl. R): 20,80 zł/kg (wzrost o 60 gr)
- jałówki (kl. O): 19,60 zł/kg (wzrost o 60 gr)
- jałówki (kl. R): 20,20 zł/kg (wzrost o 60 gr)
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki: 9,30-12,10 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 8,40-9,30 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 5,60-7,40 zł/kg (bez zmian)
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 11,60 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 9,30 zł/kg (bez zmian)
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 11,40 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 10,50 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 8,40 zł/kg (bez zmian)
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 10,20-12,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 9,60-12 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 8,00-10 zł/kg (bez zmian); za mieszańcowe ceny wyższe (bez zmian)
Kamila Szałaj