Ceny bydła w Polsce stabilne
Ceny bydła w Polsce pozostają stabilne. Praktycznie wszystkie monitorowane przez nas ubojnie pozostawiły cenniki na niezmienionych poziomach. Podaż jest jednak niewielka, zwłaszcza w przypadku jałówek.
Obecnie średnio za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 20 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 10,90 zł/kg, a za krowy – 8,30 zł/kg. Z kolei w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 20,20 zł/kg.
Aktualne CENY BYDŁA z wybranych zakładów mięsnych znajdziesz na końcu artykułu.
MRiRW: bydło w Polsce drożeje
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 23-29 września na rynku krajowym w ostatnim tygodniu września br. dostawcom za żywiec wołowy płacono średnio 10,09 zł/kg wobec 10,06 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to o około 2 proc. drożej niż miesiąc i rok wcześniej.
W dniach 23-29 września 2024 r. za byki 12-24 miesiące płacono średnio 11,02 zł/kg, za krowy 8,42 zł/kg, a za jałówki 10,56 zł/kg. Natomiast za byki w klasie R płacono 20,80 zł/kg, za krowy w klasie R 18,58 zł/kg, a za jałówki 21,19 zł/kg.
W Niemczech ceny bydła idą w górę
Natomiast w Niemczech ceny żywca wołowego w ostatnim tygodniu wzrosły. Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG) podaje, że po raz kolejny drożeją byki i jałówki.
– Ożywienie popytu spotyka się z ograniczoną podażą młodych byków i jałówek. W efekcie rosną ich ceny. Na niezmienionym poziomie pozostają krowy – czytamy w komunikacie.
Ceny ustalone przez VEZG 7 października za byki klasy R wynoszą od 5,20 do 5,55 euro/kg w zależności od rasy. Średnia cena jałówek w klasie R wynosi 5 euro/kg, a za krowy w klasie R stawkę ustalono na poziomie od 4,20 do 4,55 euro/kg.
Żywiec wołowy w UE drożeje
Średnie ceny bydła w UE rosną i są wyższe niż przed rokiem. Jak podaje KOWR, w UE w dniach 23–29.09.2024 r. średnio za bydło rzeźne klasy R3 dostawcy uzyskiwali 517,01 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 3 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu i o 4 proc. więcej niż przed miesiącem. Żywiec ten był o 7 proc. droższy niż przed rokiem. Cena żywca tej klasy w Polsce w przeliczeniu na euro ukształtowała się na poziomie 502,70 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była niższa niż m.in. we Włoszech, Hiszpanii, Niemczech i Irlandii, ale wyższa niż we Francji i Niderlandach.
Analitycy: ceny bydła pozostaną na wysokim poziomie
Pomimo spadku pogłowia bydła w UE, produkcja unijnego mięsa wołowego rośnie.
– Przez pięć miesięcy 2024 roku łączna masa ubojów w krajach Wspólnoty była wyższa o 5 proc. Rosnącej unijnej produkcji towarzyszy wzrost popytu, a jego siłą napędową jest eksport. W ciągu pierwszych pięciu miesięcy br. wolumen nieprzetworzonego mięsa wołowego sprzedanego poza UE był wyższy aż o 24 proc. r/r – informuje bank Pekao SA w najnowszym raporcie rynkowym.
Analitycy bankowi oceniają, że ożywiony popyt na mięso wołowe, głównie zagraniczny, neutralizuje negatywny wpływ rosnącej unijnej produkcji na ceny. Ich zdaniem ceny skupu do końca roku powinny pozostać na historycznie wysokim poziomie.
Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 4 października 2024?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych z 4 października (w nawiasach relacja aktualnych cen do stawek z 27 września):
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 9,00-12 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 9-12,50 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 6,00-8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 19,60 zł/kg (bez zmian)
- byki (kl. R): 20,20 zł/kg (bez zmian)
- jałówki (kl. O): 19,00 zł/kg (bez zmian)
- jałówki (kl. R): 19,60 zł/kg (bez zmian)
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki: 9,30-12,10 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 8,40-9,30 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 5,60-7,40 zł/kg (bez zmian)
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 11,60 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 9,30 zł/kg (bez zmian)
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 11,40 zł/kg (spadek najwyżej ceny o 70 gr, wzrost najniższej ceny o 30 gr)
- jałówki: 10,50 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 8,40 zł/kg (bez zmian)
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 10,20-12,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 9,60-12 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 8,00-10 zł/kg (bez zmian); za mieszańcowe ceny wyższe (bez zmian)
Kamila Szałaj