Ceny bydła w Polsce: jałówki droższe nawet o 90 gr
Rynek żywca wołowego w Polsce jest stabilny. W ostatnim czasie nawet lekko się ożywił. Część monitorowanych przez nas ubojni podniosła cenniki. O 90 gr zdrożały jałówki na Podkarpaciu i byki w Wielkopolsce.
Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 20 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11 zł/kg, a za krowy – 8 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 20,60 zł/kg.
Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.
Z kolei z danych MRiRW i KOWR wynika, że bydło rzeźne skupowano średnio po 9,90 zł/kg wobec 9,91 zł/kg tydzień wcześniej. Żywiec ten był o 3 gr/kg droższy niż przed miesiącem, ale o 7 proc. tańszy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Za byki 12-24 miesiące płacono średnio 10,83 zł/kg, za krowy 8,10 zł/kg, a za jałówki 10,51 zł/kg. Natomiast za byki w klasie R płacono 20,65 zł/kg, za krowy w klasie R 18,41 zł/kg, a za jałówki 20,93 zł/kg.
Z kolei z danych Meat Market Observatory wynika, że w dniach 1-7 kwietnia za bydło w kl. R europejscy rolnicy otrzymywali 5,06 euro/kg, podczas gdy w Polsce stawki ukształtowały się na poziomie 4,87 euro/kg w klasie R i 4,97 euro/kg w klasie O.
W Niemczech drożeją krowy
Natomiast w Niemczech ponownie rosną ceny krów.
– Podaż byków w dalszym ciągu spada, ale ceny pozostają stabilne ceny na początku tygodnia. Rosną natomiast ceny krów – tłumaczy Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,65-4,70 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,35 euro/kg, a krów 3,90-4,10 euro/kg.
Niskie ceny zbóż zachęcają do produkcji bydła
Sytuacja na polskim rynku bydła od dłuższego czasu pozostaje stabilna. Wahania cen są niewielkie. Zależą głównie od odbiorcy i rynku docelowego.
– Aktualnie ceny poszły nieco w górę ze względu na brak krów i byków. Niskie ceny skupu zbóż zachęcają rolników do wstawiania nowych sztuk i zwiększania produkcji. Problemem sektora jest ciągle niska, krajowa konsumpcja wołowiny, co sprawia, że 80 proc. produkcji tego gatunku mięsa musimy wyeksportować narażając się na wahania cenowe na rynkach zagranicznych – oceniają analitycy Wielkopolskiej Izby Rolniczej.
Natomiast według analityków banku Pekao, w najbliższym czasie ograniczenia podażowe w Unii Europejskiej, która jest głównym odbiorcą polskiej wołowiny oraz dostęp do nowych rynków zbytu pozostaną wsparciem dla cen krajowego bydła.
Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 12 kwietnia 2024 (w porównaniu do 5 kwietnia)?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 18,70 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 18,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy (kl. O): 16,40 zł/kg (bez zmian).
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 9,50-12 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 11-12 zł/kg (spadek o 50 gr);
- krowy: 7,00-8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 19,60 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 20,20 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19,00 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,60 zł/kg (bez zmian).
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 10-12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki 9-10 zł/kg (bez zmian);
- krowy 6,00-8,00 zł/kg (bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 20,00 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 20,30 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 20,60 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 20,00 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 20,60 zł/kg (bez zmian);
- krowy (320 kg mięsa): 16,00 zł/kg (bez zmian).
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 11,60 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 9,30 zł/kg (bez zmian).
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 11,20 zł/kg (wzrost o 50 gr);
- jałówki: 10,20 zł/kg (wzrost o 90 gr);
- krowy: 8,40 zł/kg (bez zmian).
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 10,20-12,50 zł/kg (wzrost o 50-90 gr);
- jałówki: 9,60-12 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 7,70 zł/kg (bez zmian); za mieszańcowe ceny wyższe.
Kamila Szałaj