Ceny bydła w Polsce
Ceny żywca wołowego w Polsce stabilizują się z lekką tendencją wzrostową, zwłaszcza w przypadku krów i jałówek. Niektóre ubojnie podniosły w tych grupach bydła stawki nawet o 1 zł/kg.
Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 19,40 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11 zł/kg, a za krowy – 7,90 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 19,60 zł/kg.
Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.
Z kolei z danych MRiRW i KOWR wynika, że ceny żywca wołowego na rynku krajowym od drugiej dekady lutego br. były względnie stabilne. W dniach 19–25.02.2024 r. dostawcy za bydło rzeźne średnio uzyskiwali 9,81 zł/kg wobec 9,80 zł/kg tydzień wcześniej. Żywiec ten był o 1 proc. tańszy niż przed miesiącem oraz o 9 proc. tańszy niż przed rokiem.Za byki 12-24 miesiące w okresie 19–25.02.2024 r. płacono średnio 10,78 zł/kg, za krowy 8,03 zł/kg, a za jałówki 10,49zł/kg. Natomiast za byki w klasie R płacono 20,57 zł/kg, za krowy w klasie R 17,67 zł/kg, a za jałówki 20,98 zł/kg. Z kolei w UE według raportu Meat Market Observatory z dn. 25 lutego br. średnia cena bydła w klasie R wyniosła 5,01 euro/kg.
Z danych GUS wynika, że w Polsce w styczniu 2024 r. znacząco wzrosła podaż żywca wołowego do skupu. Bydła skupiono 35 tys. ton, czyli o 16 proc. więcej niż w poprzednim miesiącu, ale o 10 proc. mniej niż przed rokiem.
W Niemczech ceny bydła stabilne
Natomiast w Niemczech ceny byków, jałówek i krów wciąż pozostają na tym samym poziomie.
– Podaż i popyt na rynku bydła rzeźnego są zrównoważone. Ceny młodych buhajów, krów i jałówek przeznaczonych do uboju na pozostaną niezmienione – tłumaczy Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,73-4,78 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,33 euro/kg, a krów 3,68-3,88 euro/kg.
Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 1 marca 2024 (w porównaniu do 23 lutego)?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 18,60 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 18,80 zł/kg (bez zmian);
- krowy (kl. O): 16 zł/kg (bez zmian);
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 9,50-12 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 11-12,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 19,60 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 20,20 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19,00 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,60 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 10-12,50 zł/kg (wzrost o 70-90 gr);
- jałówki 9-10 zł/kg (wzrost o 60-70 gr);
- krowy 5,60-7,40 zł/kg (bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 19,10 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 19,40 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 19,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19,10 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,60 zł/kg (bez zmian);
- krowy (320 kg mięsa): 15,30 zł/kg (bez zmian).
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki:10 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 10,80 zł/kg (wzrost o 10 gr);
- jałówki: 9,90-10,30 zł/kg (wzrost o 60 gr – 1 zł);
- krowy: 8,50 zł/kg (wzrost o 60 gr);
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 9,30-12 zł/kg (bez zmian);
- jałówki: 9,50-12 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 7,50 – 9,50 zł/kg (bez zmian), za mieszańcowe ceny wyższe.
Kamila Szałaj