Ceny bydła rosną. Byki droższe nawet o 90 gr
Ceny bydła w Polsce rosną bardzo powoli. Tylko część monitorowanych przez nas zakładów podniosła swoje cenniki, za to podwyżki te są spore. Na przykład Jóźwiakowski płaci aż o 90 gr więcej za byki wż. Istnieją jednak obawy, że w związku z m.in. ograniczonym eksportem mięsa do Izraela, w najbliższych tygodniach stawki za bydło będą spadać.
Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.
Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 18,80 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11,00 zł/kg, a za krowy – 8 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 19,50 zł/kg.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 14-20.08.2023 r. za bydło rzeźne dostawcy uzyskiwali średnio 9,93 zł/kg, o 1,1 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była o 2,1 proc. wyższa niż miesiąc temu i o 12,4 proc. niższa niż rok wcześniej. Za byki 12-24 miesiące w okresie 14-20.08.2023 r. płacono średnio 10,82 zł/kg, za krowy 8,05 zł/kg, a za jałówki 10,63 zł/kg.
W Polsce bydło tańsze niż we Francji i Hiszpanii
Natomiast w Unii Europejskiej w drugim tygodniu sierpnia bydło taniało. Średnia cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 479,32 EUR/100 kg i była o 0,8 proc. niższa niż przed miesiącem oraz o 2 proc. niższa niż przed rokiem. W Polsce cena wołowiny tej klasy wyrażona w euro ukształtowała się na poziomie 460,32 EUR/100 kg.
Drożej niż w Polsce za żywiec wołowy płacono m.in. we Francji i w Hiszpanii. Taniej za bydło płacono natomiast m.in. w Niderlandach i Niemczech.
Ceny bydła w Niemczech bez zmian
Ale w tym tygodniu w Niemczech ceny bydła pozostają stabilne.
– Podaż i popyt są zrównoważone, zarówno w przypadku byków, jak i jałówek oraz krów. Ceny pozostają więc na ogół stabilne – tłumaczy Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,57 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,54 euro/kg, a krów 3,88-4,08 euro/kg.
Eksport wołowiny i bydła z Polski może mocno wzrosnąć
Przed polską wołowiną rysują się dobre perspektywy eksportowe. W tym roku nasze mięso uzyskało dostęp do rynku chińskiego i wietnamskiego. Przed kilkoma dniami także Tajlandia otworzyła się na polską wołowinę. Natomiast żywe bydło będzie mogło być sprzedawane do Turcji. Pisaliśmy o tym TUTAJ.
Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 25 sierpnia (w porównaniu do 18 sierpnia 2023 r.)?
Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:
Osi Poland Foodworks:
- byki (kl. O): 18,80 zł/kg (wzrost o 80 gr);
- jałówki (kl. O): 19 zł/kg (wzrost o 60 gr);
- krowy (kl. O): 17,20 zł/kg (wzrost o 20 gr);
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 9,50-12 zł/kg g (bez zmian);
- jałówki: 11-12,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 19,10 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 19,70 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19,10 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,70 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki 11,50-13 zł/kg (bez zmian);
- jałówki 10-12 zł/kg (bez zmian);
- krowy 6,50-8 zł/kg(bez zmian).
Mazowieckie: ZM Mościbrody:
- byki (kl. O): 19 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. R): 19,30 zł/kg (bez zmian);
- byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 19,40 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. O): 19 zł/kg (bez zmian);
- jałówki (kl. R): 19,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy (320 kg mięsa): 17 zł/kg (bez zmian);
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 12,50 zł/kg (bez zmian);
- jałówki:10 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 10,30 zł/kg g (bez zmian);
- jałówki: 9,40 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 9,40 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 10,40-12,20 zł/kg (wzrost o 90 gr);
- jałówki: 11,50 zł/kg (bez zmian);
- krowy: 8,50-11 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj