AleBrowar chce zmieniać oblicze piwa w Polsce
AleBrowar powstał w 2012 roku, a od 2017 roku ma swoją siedzibę w Lęborku. To jeden z browarów, które pojawiły się na początku piwnej rewolucji w Polsce. Można ją obserwować od kilku lat: powstają małe, oryginalne warzelnie, a po ich produkty sięgają nie tylko smakosze piwa, ale też zwykli konsumenci. Z pewnością niejednemu z nich marka AleBrowar jest znana, gdyż firma ma na koncie około 200 piw uwarzonych w różnorodnych stylach.
Naukowcy odtworzyli starożytną odmianę jęczmienia
Bazą Hooded Black Barley Pils, bo tak nazywa się nowe piwo marki AleBrowar Organic, jest czarny jęczmień kapturkowy. To starożytna odmiana tego zboża, którą odtworzyli naukowcy z Politechniki Bydgoskiej w zespole kierowanym przez prof. Małgorzatę Szczepanek. Uprawą czarnego jęczmienia kapturkowego zajęła się Spółdzielnia Produktów Rolnictwa Ekologicznego „Dolina Mogilnicy”. Naukowcom zależało na tym, by przywrócić dawną odmianę tego zboża, bo jest ona o wiele bogatsza w składniki odżywcze niż jęczmień, który uprawia się obecnie.
– Jęczmień należy do gatunków najwcześniej udomowionych przez człowieka. We współcześnie uprawianych odmianach jęczmienia składniki odżywcze powoli zanikają bądź są w małych stężeniach. Z kolei starożytne odmiany, uprawiane dodatkowo metodą ekologiczną, mają tych składników ogromną ilość. Przekłada się to na unikalne właściwości warzonego na bazie słodu z czarnego jęczmienia piwa – tłumaczy współzałożyciel AleBrowaru Arkadiusz Wenta.
AleBrowar proponuje ekologiczne piwo ze starożytnego zboża
Piwo z dawnego czarnego jęczmienia to pierwszy produkt pod marką AleBrowar Organic. Jak informują producenci:
“Hooded Black Barley Pils charakteryzuje się czystym profilem smakowym, jest gładkie, słodowe, z nutą szlachetnych chmieli, z lekko ciemniejszą barwą pochodzącą od ciemnego ziarna.”
Smak to jednak nie wszystko. Równie istotne dla browarników z AleBrowaru są metody produkcji piwa.
– Piwa ekologiczne to odpowiedź na coraz większe zapotrzebowanie coraz bardziej świadomych klientów. Będziemy warzyć piwa na bazie pradawnych odmian zbóż, chmielu i drożdży dbając o to, by składniki podlegały ścisłej kontroli i były wolne od jakichkolwiek zanieczyszczeń pestycydami czy herbicydami. Moim celem jest produkcja piwa o wyjątkowych wartościach odżywczych i sensorycznych. Poza unikalnym smakiem, wyróżnikiem naszych piw ekologicznych będą witaminy, białka, sole mineralne, fitosterole i polifenole pozyskane ze słodu czy ksantohumol – antyoksydant pozyskiwany z chmielu, o potencjale antyoksydacyjnym kilkakrotnie silniejszym od witaminy C – mówi Arkadiusz Wenta, który był inicjatorem stworzenia ekologicznej marki w AleBrowarze.
Gdzie będzie można kupić Hooded Black Barley Pils?
Piwo Hooded Black Barley Pils będzie tylko jednym z produktów, oferowanych przez markę AleBrowar Organic. Prócz niego klienci będą mogli zakupić także napoje bezalkoholowe: różne rodzaje kombuchy oraz lemoniady chmielowe w kilku smakach. Produkty będą dostępne w specjalistycznych hurtowniach i sklepach zajmujących się sprzedażą produktów z certyfikatem ekologicznym.
oprac. na podstawie materiałów prasowych AleBrowar
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements, AleBrowar/materiały prasowe