Łatwy poród, długie życie – jakie są największe zalety bydła salers?

Bydło salers – rasa o dużym kalibrze i łagodnym charakterze

Salersy są odporne i mają małe wymagania bytowe. To rasa o dużym kalibrze i nie jest wybredna, ma znacznie mniejsze wymagania pokarmowe od rasy limousine, a w zamian daje bardzo przyzwoite przyrosty oraz umięśnienie. Dobre rezultaty osiąga nawet na słabszych pastwiskach. Szybko przystosowuje się do warunków otoczenia. Ma łagodny charakter.

Szybko rosną i dobrze kryją

Salersy nie mają problemów z porodami. Cielęta po urodzeniu są długie i chude, ważą od 30 do 40 kg. Samice posiadają bardzo szerokie miednice, powoduje to niski stres podczas porodów zarówno dla matki, jak i dla cielęcia. Młode oseski tej rasy znane są z tego, że zaraz po porodzie wstają i piją mleko. Mleczność jest dosyć duża, wynosi około 3000 litrów na laktację.

Laktacje są długie, co powoduje, że dokarmianie cieląt na pastwisku staje się zbyteczne. Ogromną zaletą rasy jest długowieczność, krowy dożywają 15 lat. Bydło doskonale zimuje, ponieważ wytwarza solidną pokrywę włosową. Szybko rośnie, roczne jałówki ważą nawet 350 kg, zaś buhajki 450 kg. W opasie intensywnym, do którego rasa jest jak najbardziej przydatna, dzienne przyrosty buhajków dochodzą do 1300 g. Przy dobrym żywieniu 14-miesięczny opas może ważyć ponad 500 kg. Dorosłe buhaje są znane z tego, że potrafią pokryć podczas jednego sezonu do 80 samic.

Salers – idealna rasa na trudne warunki

Do innych zalet rasy salersów można zaliczyć opiekuńczość krów, a także bardzo dobrą żywotność cieląt. Jest to idealna rasa na trudne warunki, nawet bez dachu nad głową. Posiada zdolność doskonałego wykorzystania nawet najsłabszej jakościowo paszy objętościowej i szybkiego gromadzenia zapasów w organizmie, gdy pasza jest lepszej jakości. Brak problemów z kończynami predysponuje ją do pokonywania długich dystansów. Łatwość wycieleń i dobre wyniki w rozrodzie są zachowane nawet przy krzyżowaniu z rasami ciężkimi i przy dużych cielętach.

We Francji 96% porodów u salersów odbywa się bez ingerencji człowieka, a średni okres międzywycieleniowy wynosi 374 dni, siedmiomiesięczne odsadki ważą: 230 kg – jałówki i 250 kg – buhajki

FOTO: Andrzej Rutkowski

Okazałe rogi znakiem rozpoznawczym bydła salers

Największym mankamentem w utrzymywaniu salersów mogą być bardzo rozłożyste rogi o imponujących rozmiarach. Z jednej strony jest to walor estetyczny i cecha rozpoznawcza, a z drugiej, zagrożenie dla obsługi, jak i zwierząt. Dlatego ze względu na bezpieczeństwo oraz ułatwienie prowadzenia stada warto rozważyć usunięcie rogów już u cieląt, co od lat praktykowane jest w Spółdzielczej Agrofirmie Witkowo, gdzie salersy są jedną z 6 utrzymywanych ras mięsnych.

Jakie jest mięso salersów?

Zdaniem Marka Tomaszewskiego – specjalisty ds. produkcji bydła mięsnego w Agrofirmie, mają wiele zalet, a główną z nich są dobre przyrosty w połączeniu z małymi wymaganiami żywieniowo-bytowymi, długowieczność i odporność na trudne warunki klimatyczne oraz doskonała jakość i smak mięsa. Do innych zalet rasy salers Marek Tomaszewski zaliczył bardzo dobrą budowę krów i opiekuńczość, a także bardzo dobrą żywotność cieląt, a mięso porównał do mięsa hereforda, przy czym mięso salersa jest równie smaczne, ale nieco mniej otłuszczone.

Grupa buhajów opasowych rasy salers w Spółdzielczej Agrofirmie Witkowo

FOTO: Andrzej Rutkowski

Krowy ważą od 650 do 850 kg (największe sztuki nawet 950 kg). Byki ważą od 1000 do 1200 kg (największe sztuki 1400 kg). Średnia wysokość krów w kłębie – 144 cm, buhajów – 154 cm.

We Francji 95% pogłowia tego bydła użytkowane jest jako rasa mięsna, natomiast od 5% pozyskuje się mleko, z którego wytwarzane są lokalne sery Cantal, Salers i Saint Nectaire.

Andrzej Rutkowski

Więcej na ten temat

CZYM SĄ DOTACJE UNIJNE?

W ramach PROW 2014-2020 będzie realizowanych łącznie 15 działań pomocowych a środki pieniężne będą głównie skierowane do sektora rolnego. Sektor ten jest bardzo istotny z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich i wymaga większego i odpowiednio ukształtowanego wsparcia.

Głównym celem pomocy finansowej w ramach przewidzianych instrumentów będzie rozwój gospodarstw rolnych (Modernizacja gospodarstw rolnych, Restrukturyzacja małych gospodarstw rolnych, Premie dla młodych rolników, Płatności dla rolników przekazujących małe gospodarstwa rolne). Premie dla młodych rolników, które zostały przewidziane w nowym PROW mają głownie na celu ułatwienie młodym osobom rozpoczęcie samodzielnego prowadzenia działalności rolniczej w przejmowanych przez nich gospodarstwach rolnych. Najważniejszymi założeniami dla młodych rolników chcących skorzystać z dodatkowej pomocy są: nie ukończenie 40 roku życia, posiadanie odpowiednich kwalifikacji zawodowych, lub zobowiązanie się do ich zdobycia w przeciągu 3 lat od otrzymania decyzji o pomocy, bycie posiadaczem minimum 1ha użytków rolnych przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy dla młodego rolnika.

Wszystkie szczegóły dotyczące warunków jakie musi spełnić rolnik by ubiegać się o wsparcie w ramach PROW na lata 2014 – 2020 mogą odnaleźć państwo na stronach AMIRR oraz Ministerstwa Rolnictwa.

CO DAJĄ DOTACJE ?

Obecny PROW jest podobny do znanego już z lat 2007- 2013, jednak została zmieniona jego konstrukcja. W aktualnej formie występuje mniej tzw. działań i pojawiła się możliwość jednoczesnego skorzystania z różnych „poddziałań”. Łącznie zostało stworzone 25 form wsparcia, w tym kontynuacja pomocy z lat poprzednich.  Warto zwrócić uwagę na zmodyfikowane wsparcie z bardzo popularnego działania „Modernizacja gospodarstw rolnych”. Obecnie wartość pomocy będzie uwarunkowana od rodzaju przewidzianych inwestycji. Na największe wsparcie mogą liczyć rolnicy stawiający na rozwój produkcji prosiąt (maksymalnie aż do 900 tys. zł). Na pozostałe inwestycje związane z produkcją zwierzęcą wsparcie wyniesie do 500 tys. zł. Wszystkie pozostałe przedsięwzięcia a także zakupy w gospodarstwie będą mogły otrzymać dofinansowanie w wysokości do 200 tys. zł.

Niezmiennie na mocne wsparcie będą mogli liczyć młodzi rolnicy, którzy oprócz większych dopłat bezpośrednich, mogą spodziewać się „premii” na start wynoszącej 100 tys. zł. Różnica w porównaniu do poprzednich programów polega na tym, że obecnie wypłata nastąpi  w dwóch etapach: pierwszy – 80 proc. Drugi po zrealizowaniu inwestycji i udokumentowaniu wydatków – 20 proc.

Całkowicie nowym rozwiązaniem ujętym w PROW 2014-2020 będzie premia udzielana na restrukturyzację małych gospodarstw. Gospodarstwa takie będą mogły ubiegać się o 60 tys. zł na inwestycje w poprawę swojej dochodowości. W momencie kiedy rentowność zostanie zwiększona będą mogły korzystać z innych form wsparcia z PROW. Natomiast jeżeli właściciel małego gospodarstwa zdecyduje się na jego sprzedanie, wówczas będzie mu przysługiwać rekompensata w wysokości 120 proc. dopłat, które otrzymywałby do 2020 r.

KTO MOŻE UZYSKAĆ DOPŁATĘ ?

Dla wszystkich.

O dotację unijną może się starać każdy rolnik. Wnioski w ramach tego programu można składać od pierwszej połowy 2016 roku. Większość programów nie jest uzależniona od wykształcenia i wieku osoby wnioskującej, nie mniej jednak szczególnie premiowane są pewne określone działania rolnicze mające na celu ogólnokrajową zmianę koniunktury w danym sektorze gospodarki rolnej.

Pieniądze dla hodowców.

W nowych programach dotacji unijnych szczególną uwagę skupiono na producentach prosiąt, mleka oraz bydła. To właśnie oni mogą teraz liczyć na większe dotacje, niż pozostałe gałęzie rolnictwa.

Promocja młodzieży.

W programie PROW 2014-2020 kontynuowane jest dofinansowanie młodych rolników z tytułu „Premia dla młodego rolnika”. Ta dotacja przeznaczona jest dla młodych osób, które w momencie składania wniosku lub poprzedzających ten dzień 12 miesiącach przejęły gospodarstwo i rozpoczęły działalność rolniczą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *