Słomiana koza i sauna. Jak na świecie obchodzi się Boże Narodzenie?

Tradycje bożonarodzeniowe na całym świecie są całkiem nieoczywiste. Od Bożego Narodzenia na plaży ze świeżymi owocami morza w Nowej Zelandii po gorącą owsiankę, która rozgrzewa rodziny podczas mroźnej fińskiej zimy. Przyjrzyjmy się kilku z nich.

Spis treści:

    • Szwedzka Koza Gävle ze słomy
    • Festiwal Wielkich Latarni w San Fernando na Filipinach
    • Wigilia Japończyków w Kentucky Fried Chicken
    • 13 dni przed Bożym Narodzeniem na Islandii
    • Migdał na Boże Narodzenie w Filnlandii
    • Grill na Boże Narodzenie w Nowej Zelandii
    • Święto jaśniejszych dni w Danii
    • Kaszanka i czerwone świece na wyspie Martynika
    • Msza Koguta i sztuczne ognie w Brazylii

      Szwedzka Koza Gävle ze słomy

      Koza bożonarodzeniowa to szwedzki symbol Bożego Narodzenia, którego początki sięgają starożytnych pogańskich świąt. Jednak w 1966 roku tradycja zyskała zupełnie nowe życie, gdy ktoś wpadł na pomysł zrobienia gigantycznej kozy ze słomy, zwanej obecnie Kozą Gävle. Gävle to miasto w Szwecji leżące nad Zatoką Botnicką. Koza ma ponad 13 m wysokości, 7 m szerokości i waży 3,6 t. Co roku w tym samym miejscu buduje się ogromne słomiane zwierzę. Fani mogą nawet oglądać kozę w transmisji na żywo od pierwszej niedzieli adwentu aż po Nowy Rok, kiedy jest usuwana.

      Festiwal Wielkich Latarni w San Fernando na Filipinach

      Jeśli myślisz, że Stany Zjednoczone to kraj, gdzie panuje szaleństwo dekoracji świątecznych, powinieneś zobaczyć, co dzieje się na Filipinach. Co roku w mieście San Fernando odbywa się Ligligan Parul, czyli Festiwal Wielkich Latarni, podczas którego prezentowane są olśniewające latarnie symbolizujące Gwiazdę Betlejemską. Każda składa się z tysięcy wirujących świateł, które oświetlają nocne niebo. Dzięki festiwalowi San Fernando stało się świąteczną stolicą Filipin.

      Wigilia Japończyków w Kentucky Fried Chicken

      Chociaż Boże Narodzenie nie jest w Japonii świętem państwowym (według szacunków w Japonii chrześcijanie to 1% populacji), jej obywatele wciąż znajdują ciekawy i smakowity sposób na świętowanie. Zamiast gromadzić się wokół stołu na kolację z pierogami z kapustą i grzybami, rodziny wybierają się do lokalnego Kentucky Fried Chicken, czyli znanej amerykańskiej restauracji sieciowej. Tradycję zapoczątkowano w 1974 roku po niezwykle udanej kampanii marketingowej zatytułowanej Kurisumasu ni wa kentakkii! czyli „Kentucky na Boże Narodzenie!”. Sieć fast foodów cieszy się taką popularnością w okresie świąt Bożego Narodzenia, że niektórzy robią zamówienia z wielomiesięcznym wyprzedzeniem lub stoją w kilku­godzinnych kolejkach, aby dostać smażonego kurczaka.

      13 dni przed Bożym Narodzeniem na Islandii

      Na Islandii celebruje się 13 dni poprzedzających Boże Narodzenie. Wierzy się, że każdego z trzynastu wieczorów przed Bożym Narodzeniem islandzkie dzieci odwiedza trzynastu Yule Lads, czyli psotnych skrzatów. Dzieci zostawiają na noc buty przy oknach. Rano zastają tam słodycze, jeśli były wcześniej grzeczne, a jeśli było inaczej, są witane butami pełnymi zgniłych ziemniaków.

      Migdał na Boże Narodzenie w Filnlandii

      W bożonarodzeniowy poranek fińskie rodziny tradycyjnie jedzą coś w rodzaju budyniu z ryżu i mleka z dodatkiem cynamonu lub masła. Kto znajdzie migdał w swoim puddingu, wygrywa. Większość dorosłych jednak trochę oszukuje i ukrywa kilka migdałów, żeby żadne z dzieci nie czuło się poszkodowane. Tradycją jest już wspólne grzanie się w saunie pod koniec dnia.

      Grill na Boże Narodzenie w Nowej Zelandii

      W Nowej Zelandii w okresie Bożego Narodzenia wiele tradycji skupia się wokół grilla, podczas którego rodziny i znajomi zbierają się, aby przyrządzać świeże owoce morza, mięso i sezonowe warzywa. Nowozelandzka choinka to pohutukawa – metrosideros wyniosły. To gatunek przybrzeżny, który w grudniu kwitnie jaskrawoczerwonym kolorem, zapewniając cień w słoneczne dni, kiedy w gorącym powietrzu rozbrzmiewają kolędy po angielsku i maorysku.

      Święto jaśniejszych dni w Danii

      Zanim do Duńczyków przybyło chrześcijaństwo, Boże Narodzenie było „świętem jaśniejszych dni”, zwanych jól, ponieważ miało miejsce tuż przed przesileniem zimowym. Dziś duńskie domy na święta dekoruje się postaciami zwanymi nisserami, które, jak się uważa, zapewniają ochronę. Wieczorem 24 grudnia duńskie rodziny ustawiają choinkę na środku pokoju i tańczą wokół niej, śpiewając kolędy.

      Kaszanka i czerwone świece na wyspie Martynika

      Na francuskiej karaibskiej wyspie Martynika la ribote to wieloletnia tradycja, podczas której rodziny odwiedzają swoich sąsiadów w czasie adwentu i Nowego Roku, przynosząc świąteczne potrawy, takie jak yams (to inaczej pochrzyn, czyli roślina z bulwą przypominającą batat), boudin créole, czyli kaszankę w postaci małych kiełbasek, patés salés, czyli paszteciki z kruchego ciasta z farszem z wieprzowiny, i gulasz wieprzowy. Wspólnie śpiewają kolędy do wczesnych godzin rannych, dodając do tradycyjnych tekstów własne kreolskie wersety.

      W Norwegii okres Bożego Narodzenia, zwany julebord, rozpoczyna się 3 grudnia. Przez cały miesiąc Norwegowie licznie nawiedzają bary i restauracje. Rodziny świętują tzw. Małe Boże Narodzenie 23 grudnia. Tego dnia obowiązują różne rytuały, a są to m.in. dekorowanie choinki, robienie domku z piernika i jedzenie risengrynsgrøt, czyli gorącego puddingu ryżowego.

      Irlandczycy zaś zostawiają na noc w oknie frontowym wysoką czerwoną świecę, która ma symbolizować ciepło i bezpieczne miejsce. Tradycyjne świąteczne potrawy w Irlandii to domowa pieczona gęś, warzywa, żurawina i ziemniaki.

      W Irlandii budowanie i dekorowanie domków z piernika to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych
      FOTO: pexels

      Msza Koguta i sztuczne ognie w Brazylii

      Na Barbadosie na świątecznym stole nie może zabraknąć pieczonej szynki udekorowanej polewą z ananasa i szczawiu, a także ciasta rumowego i jug jug – dania inspirowanego szkocką kulturą kulinarną. Danie to przyrządza się z tzw. grochu gołębiego, czyli nasion nikli indyjskiej (roślina strączkowa), mąki z sorgo, ziół i solonego mięsa.

      Sinterklaas to holenderskie imię Świętego Mikołaja, mężczyzny rozpoznawanego przez dzieci po długiej białej brodzie, czerwonej pelerynie i czerwonej mitrze na głowie. W wigilię dzieci zostawiają but przy kominku lub tylnych drzwiach domu i w bożonarodzeniowy poranek znajdują w nim takie smakołyki, jak piernikowe ludziki, marcepan i czekoladowe litery.

      Rodziny brazylijskie i portugalskie spotykają się w Wigilię, aby zjeść kolację dopiero o 22.00. Następnie dokładnie o północy wymieniają się prezentami, wznoszą toasty i życzą sobie wesołych świąt. Msza o północy Missa Do Galo (tzw. Msza Koguta) jest okazją do spotkania się z sąsiadami i dalszą rodziną i wymiany życzeń. Po nabożeństwie często odbywają się pokazy sztucznych ogni na rynkach.

      Przeczytaj również:

      Rolnictwo na luzie

      Jak rolnicy spędzają święta Bożego Narodzenia?

      Karolina Kasperek

      Więcej na ten temat

      CZYM SĄ DOTACJE UNIJNE?

      W ramach PROW 2014-2020 będzie realizowanych łącznie 15 działań pomocowych a środki pieniężne będą głównie skierowane do sektora rolnego. Sektor ten jest bardzo istotny z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich i wymaga większego i odpowiednio ukształtowanego wsparcia.

      Głównym celem pomocy finansowej w ramach przewidzianych instrumentów będzie rozwój gospodarstw rolnych (Modernizacja gospodarstw rolnych, Restrukturyzacja małych gospodarstw rolnych, Premie dla młodych rolników, Płatności dla rolników przekazujących małe gospodarstwa rolne). Premie dla młodych rolników, które zostały przewidziane w nowym PROW mają głownie na celu ułatwienie młodym osobom rozpoczęcie samodzielnego prowadzenia działalności rolniczej w przejmowanych przez nich gospodarstwach rolnych. Najważniejszymi założeniami dla młodych rolników chcących skorzystać z dodatkowej pomocy są: nie ukończenie 40 roku życia, posiadanie odpowiednich kwalifikacji zawodowych, lub zobowiązanie się do ich zdobycia w przeciągu 3 lat od otrzymania decyzji o pomocy, bycie posiadaczem minimum 1ha użytków rolnych przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy dla młodego rolnika.

      Wszystkie szczegóły dotyczące warunków jakie musi spełnić rolnik by ubiegać się o wsparcie w ramach PROW na lata 2014 – 2020 mogą odnaleźć państwo na stronach AMIRR oraz Ministerstwa Rolnictwa.

      CO DAJĄ DOTACJE ?

      Obecny PROW jest podobny do znanego już z lat 2007- 2013, jednak została zmieniona jego konstrukcja. W aktualnej formie występuje mniej tzw. działań i pojawiła się możliwość jednoczesnego skorzystania z różnych „poddziałań”. Łącznie zostało stworzone 25 form wsparcia, w tym kontynuacja pomocy z lat poprzednich.  Warto zwrócić uwagę na zmodyfikowane wsparcie z bardzo popularnego działania „Modernizacja gospodarstw rolnych”. Obecnie wartość pomocy będzie uwarunkowana od rodzaju przewidzianych inwestycji. Na największe wsparcie mogą liczyć rolnicy stawiający na rozwój produkcji prosiąt (maksymalnie aż do 900 tys. zł). Na pozostałe inwestycje związane z produkcją zwierzęcą wsparcie wyniesie do 500 tys. zł. Wszystkie pozostałe przedsięwzięcia a także zakupy w gospodarstwie będą mogły otrzymać dofinansowanie w wysokości do 200 tys. zł.

      Niezmiennie na mocne wsparcie będą mogli liczyć młodzi rolnicy, którzy oprócz większych dopłat bezpośrednich, mogą spodziewać się „premii” na start wynoszącej 100 tys. zł. Różnica w porównaniu do poprzednich programów polega na tym, że obecnie wypłata nastąpi  w dwóch etapach: pierwszy – 80 proc. Drugi po zrealizowaniu inwestycji i udokumentowaniu wydatków – 20 proc.

      Całkowicie nowym rozwiązaniem ujętym w PROW 2014-2020 będzie premia udzielana na restrukturyzację małych gospodarstw. Gospodarstwa takie będą mogły ubiegać się o 60 tys. zł na inwestycje w poprawę swojej dochodowości. W momencie kiedy rentowność zostanie zwiększona będą mogły korzystać z innych form wsparcia z PROW. Natomiast jeżeli właściciel małego gospodarstwa zdecyduje się na jego sprzedanie, wówczas będzie mu przysługiwać rekompensata w wysokości 120 proc. dopłat, które otrzymywałby do 2020 r.

      KTO MOŻE UZYSKAĆ DOPŁATĘ ?

      Dla wszystkich.

      O dotację unijną może się starać każdy rolnik. Wnioski w ramach tego programu można składać od pierwszej połowy 2016 roku. Większość programów nie jest uzależniona od wykształcenia i wieku osoby wnioskującej, nie mniej jednak szczególnie premiowane są pewne określone działania rolnicze mające na celu ogólnokrajową zmianę koniunktury w danym sektorze gospodarki rolnej.

      Pieniądze dla hodowców.

      W nowych programach dotacji unijnych szczególną uwagę skupiono na producentach prosiąt, mleka oraz bydła. To właśnie oni mogą teraz liczyć na większe dotacje, niż pozostałe gałęzie rolnictwa.

      Promocja młodzieży.

      W programie PROW 2014-2020 kontynuowane jest dofinansowanie młodych rolników z tytułu „Premia dla młodego rolnika”. Ta dotacja przeznaczona jest dla młodych osób, które w momencie składania wniosku lub poprzedzających ten dzień 12 miesiącach przejęły gospodarstwo i rozpoczęły działalność rolniczą.

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *