Rekordowa kampania cukrownicza 2024/2025. Produkcja cukru to niemal 2,6 mln t

Koniec kampanii buraczanej 2024/25

22 sierpnia 2024 roku rozpoczęła się kampania cukrownicza 2024/2025 w cukrowni Glinojeck, która należy do Pfeifer & Langen Polska S.A. 3 lutego 2025 roku nastąpiło natomiast zakończenie krojenia buraków cukrowych, czego dokonała cukrownia w Strzelinie, należąca do Suedzucker Polska S.A.

O ile wzrosły plony buraków cukrowych?

Kampania cukrownicza 2024/2025 trwała 135 dni, a plony wyniosły średnio 67,19 ton z hektara, co daje wynik o 5% wyższy niż w roku poprzednim.

Przeczytaj także: Azot na oziminy wiosną siej z głową – zobacz, o czym musisz pamiętać!

– W zakończonej niedawno kampanii producenci cukru podpisali umowy na uprawę i dostawę buraków cukrowych z 26.126 rolnikami, od których zakupili 18.430.271 ton buraków. Oznacza to osiągnięcie poziomu, wcześniej niespotykanego – podaje Związek Producentów Cukru w Polsce.

W omawianej kampanii polscy producenci cukru wyprodukowali 2.577.822 ton cukru. Wynik ten jest najwyższym w branży cukrowniczej w Polsce.

Jak pogoda wpłynęła na buraki w sezonie 2024/25?

Umiarkowane opady, stosunkowo wysokie temperatury powietrza, a także ogrzanie gleby do temp. przekraczającej 5˚C w marcu umożliwiły rozpoczęcie upraw przedsiewnych i siewów jeszcze przed połową miesiąca.

Oczywiście miały miejsce lokalnie większe ilości opadów, a także spadki temperatur, które wpłynęły na wydłużenie okresu siewów, a także miały przełożenie na większą ilość przesiewów przez zaskorupienia i uszkodzenia mrozowe.

W czasie wegetacji średnie temperatury były wyższe niż średnia wieloletnia, ale w niektórych regionach Polski nastąpiło załamanie pogody, gdzie temperatura spadła poniżej 0˚C.

Przeczytaj także: Rekordowy transport soli potasowej przypłynął do Polski z Kanady

Z jakimi chorobami upraw zmagali się plantatorzy buraków?

To, co sprzyja wegetacji buraków, sprzyja również rozwojowi chorób grzybowych. Szczególnie chwościka, którego presja była niezwykle silna, a skuteczność zabiegów fungicydowych można określić jako średnią.

– Czasami deficyt opadów wystąpił w okresie przypadającym na wykonywanie zabiegów herbicydowych, co wpływało na ich skuteczność prowadzonej ochrony. Ponadto opady często miały charakter nawalny o lokalnym zasięgu, powodując zalania i zamulenia plantacji oraz uszkodzenia wskutek gradobić – zaznacza ZPC.

W marcu miały miejsce pierwsze siewy, w niektórych rejonach kraju rozpoczęły się w połowie kwietnia, a w jeszcze w innych przez spadki temperatury oraz opady dopiero w maju. Równomiernym i szybkim wschodom buraków sprzyjało ogrzanie gleby i dobre uwilgotnienie.

Przeczytaj także: Uprawa buraka cukrowego mniejsza o 15%: czy ceny wzrosną odpowiednio?

Szkodniki w burakach cukrowych: co atakowało plony?

Pierwsze fazy wzrostu buraków, to również silny atak ze strony szkodników takich jak:

  • pchełki,
  • mszyce,
  • szarek komośnik.

– Na przełomie czerwca i lipca obserwowano naloty skośnika buraczaka oraz pierwsze objawy występowania chwościka na plantacjach. Lipcowe i sierpniowe opady, które wystąpiły w większości rejonów plantacyjnych sprzyjały przybieraniu masy korzeni oraz umożliwiły odbudowę aparatów liściowych w rejonach, których opady wcześniej nie występowały w dostatecznej ilości. Od opadów z połowy września wilgotność gleby była wysoka, co przy braku wyraźnego ochłodzenia przedłużało okres wegetacji. Takie warunki sprzyjały wzrostowi masy, ale nie zwiększaniu polaryzacji – dodano w podsumowaniu ZPC. 

Zwykle na te szkodniki stosowano minimum dwa zabiegi insektycydami, które oparte były na następujących substancjach czynnych, jak:

  • acetamipryd,
  • deltametryna,
  • flonikamid,
  • taufluwalinat.

Natomiast walka z chwastami to wykonanie około 3 do 4 zabiegów.

– Ochronę herbicydową prowadzono z wykorzystaniem pełnego spektrum dostępnych substancji aktywnych (po raz ostatni triflusulfuron metylu), wspomaganych adiuwantami podnoszącymi skuteczność zabiegów. Buraki uprawiane w technologii Conviso Smart były chronione herbicydem Conviso One – Podaje Związek Producentów Cukru.

Wracając do chwościka, w jego przypadku zwykle były to 2 do 3 zabiegów fungicydowych. Do ochrony wykorzystano takie substancje aktywne jak:

  • azoksystrobina,
  • fenpropidyna difenkonazol,
  • tetrakonazol,
  • mefentriflukonazol.

– Lokalnie konieczne było stosowanie fenpiroksymatu – jedynej substancji aktywnej dopuszczonej do zwalczania przędziorka chmielowca w buraku cukrowym. Część plantacji niestety z tytułu porażenia odbudowywała nową rozetę liściową. Brak nadmiaru wody w glebie w lecie spowodował, że choroby korzeni występowały w minimalnym nasileniu. Dopiero po wrześniowych opadach, w niektórych rejonach występowały podtopienia, co powodowało nasilenie chorób korzeni – dodaje ZPC.

Podsumowanie kampanii buraczanej 2024/2025

Poniżej przedstawiamy tabele zawierające najważniejsze informacje o uprawie buraka cukrowego, w tym plony, polaryzację, a także skup oraz średnią wielkość upraw.

Tabela nr 1.
FOTO: Związek Producentów Cukru w Polsce.

Liczba Plantatorów 
FOTO: Związek Producentów Cukru w Polsce.

Plon buraków 
FOTO: Związek Producentów Cukru w Polsce.

Polaryzacja buraków 
FOTO: Związek Producentów Cukru w Polsce.

Produkcja cukru 
FOTO: Związek Producentów Cukru w Polsce.

Skup buraków 
FOTO: Związek Producentów Cukru w Polsce.

Średnia wielkość upraw 
FOTO: Związek Producentów Cukru w Polsce.

Bernat Patrycja na podstawie Związku Producentów Cukru w Polsce. 

fot. Justyna Czupryniak/canva

Więcej na ten temat

CZYM SĄ DOTACJE UNIJNE?

W ramach PROW 2014-2020 będzie realizowanych łącznie 15 działań pomocowych a środki pieniężne będą głównie skierowane do sektora rolnego. Sektor ten jest bardzo istotny z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich i wymaga większego i odpowiednio ukształtowanego wsparcia.

Głównym celem pomocy finansowej w ramach przewidzianych instrumentów będzie rozwój gospodarstw rolnych (Modernizacja gospodarstw rolnych, Restrukturyzacja małych gospodarstw rolnych, Premie dla młodych rolników, Płatności dla rolników przekazujących małe gospodarstwa rolne). Premie dla młodych rolników, które zostały przewidziane w nowym PROW mają głownie na celu ułatwienie młodym osobom rozpoczęcie samodzielnego prowadzenia działalności rolniczej w przejmowanych przez nich gospodarstwach rolnych. Najważniejszymi założeniami dla młodych rolników chcących skorzystać z dodatkowej pomocy są: nie ukończenie 40 roku życia, posiadanie odpowiednich kwalifikacji zawodowych, lub zobowiązanie się do ich zdobycia w przeciągu 3 lat od otrzymania decyzji o pomocy, bycie posiadaczem minimum 1ha użytków rolnych przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy dla młodego rolnika.

Wszystkie szczegóły dotyczące warunków jakie musi spełnić rolnik by ubiegać się o wsparcie w ramach PROW na lata 2014 – 2020 mogą odnaleźć państwo na stronach AMIRR oraz Ministerstwa Rolnictwa.

CO DAJĄ DOTACJE ?

Obecny PROW jest podobny do znanego już z lat 2007- 2013, jednak została zmieniona jego konstrukcja. W aktualnej formie występuje mniej tzw. działań i pojawiła się możliwość jednoczesnego skorzystania z różnych „poddziałań”. Łącznie zostało stworzone 25 form wsparcia, w tym kontynuacja pomocy z lat poprzednich.  Warto zwrócić uwagę na zmodyfikowane wsparcie z bardzo popularnego działania „Modernizacja gospodarstw rolnych”. Obecnie wartość pomocy będzie uwarunkowana od rodzaju przewidzianych inwestycji. Na największe wsparcie mogą liczyć rolnicy stawiający na rozwój produkcji prosiąt (maksymalnie aż do 900 tys. zł). Na pozostałe inwestycje związane z produkcją zwierzęcą wsparcie wyniesie do 500 tys. zł. Wszystkie pozostałe przedsięwzięcia a także zakupy w gospodarstwie będą mogły otrzymać dofinansowanie w wysokości do 200 tys. zł.

Niezmiennie na mocne wsparcie będą mogli liczyć młodzi rolnicy, którzy oprócz większych dopłat bezpośrednich, mogą spodziewać się „premii” na start wynoszącej 100 tys. zł. Różnica w porównaniu do poprzednich programów polega na tym, że obecnie wypłata nastąpi  w dwóch etapach: pierwszy – 80 proc. Drugi po zrealizowaniu inwestycji i udokumentowaniu wydatków – 20 proc.

Całkowicie nowym rozwiązaniem ujętym w PROW 2014-2020 będzie premia udzielana na restrukturyzację małych gospodarstw. Gospodarstwa takie będą mogły ubiegać się o 60 tys. zł na inwestycje w poprawę swojej dochodowości. W momencie kiedy rentowność zostanie zwiększona będą mogły korzystać z innych form wsparcia z PROW. Natomiast jeżeli właściciel małego gospodarstwa zdecyduje się na jego sprzedanie, wówczas będzie mu przysługiwać rekompensata w wysokości 120 proc. dopłat, które otrzymywałby do 2020 r.

KTO MOŻE UZYSKAĆ DOPŁATĘ ?

Dla wszystkich.

O dotację unijną może się starać każdy rolnik. Wnioski w ramach tego programu można składać od pierwszej połowy 2016 roku. Większość programów nie jest uzależniona od wykształcenia i wieku osoby wnioskującej, nie mniej jednak szczególnie premiowane są pewne określone działania rolnicze mające na celu ogólnokrajową zmianę koniunktury w danym sektorze gospodarki rolnej.

Pieniądze dla hodowców.

W nowych programach dotacji unijnych szczególną uwagę skupiono na producentach prosiąt, mleka oraz bydła. To właśnie oni mogą teraz liczyć na większe dotacje, niż pozostałe gałęzie rolnictwa.

Promocja młodzieży.

W programie PROW 2014-2020 kontynuowane jest dofinansowanie młodych rolników z tytułu „Premia dla młodego rolnika”. Ta dotacja przeznaczona jest dla młodych osób, które w momencie składania wniosku lub poprzedzających ten dzień 12 miesiącach przejęły gospodarstwo i rozpoczęły działalność rolniczą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *