Jak masło obroniło się przed oskarżeniami?

Dlaczego warto spożywać nabiał? Aktualne badania obalają mity o szkodliwości produktów mleczarskich w diecie

W latach czterdziestych XX wieku Ancel Keys kontynuował badania mające potwierdzić hipotezę dotyczącą lipidów, korzystając z wyselekcjonowanych statystyk i ignorując niewygodne liczby w ustalaniu związku między tłuszczami nasyconymi a chorobami układu krążenia.

Tymczasem w 2018 roku, w badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie, potwierdzono, że spożywanie produktów mlecznych może być korzystne i ograniczać śmiertelność i występowanie chorób układu krążenia, szczególnie w krajach o niskich i średnich dochodach, w których spożycie nabiału jest znacznie niższe niż w Ameryce Północnej czy Europie.

W czasopiśmie British Medical Journal podano następujące podsumowanie: „Z ogólnoświatowego badania obserwacyjnego wynika, że ​​u osób spożywających więcej niż dwie porcje produktów mlecznych dziennie ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i śmiertelność są niższe w porównaniu z osobami spożywającymi mniejsze ilości produktów mlecznych”.

Masło od krów karmionych trawą ma wiele prozdrowotnych właściwości

Masło występuje w wielu postaciach, które można wykorzystać do różnych celów. Masło pochodzące od zwierząt karmionych trawą oferuje pewne korzyści zdrowotne. Wydaje się, że ma niższy poziom tłuszczów nasyconych i więcej tłuszczów nienasyconych niż masło standardowe. Dzieje się tak, ponieważ krowy nie są karmione dietą wysokoziarnistą. Badania pokazują, że umiarkowane spożywanie masła pochodzącego od zwierząt karmionych trawą może wiązać się z większymi korzyściami i mniejszym ryzykiem niż spożywanie zwykłego masła.

Masło ma wiele cennych składników odżywczych i spożywane w umiarkowanych ilościach może służyć zdrowiu, a nawet przyczyniać się do zmniejszania ryzyka zachorowania na nowotwory
FOTO: freepik

Masło pochodzące od zwierząt karmionych trawą jest również doskonałym źródłem witaminy A. Witaminę tę powiązano z możliwym niższym ryzykiem chorób takich jak zaćma, biegunka, odra i rak piersi.

Jak samodzielnie przygotować masło klarowane Ghee?

Masło klarowane (ghee), możesz zrobić w domu. Kiedy rozpuścisz masło na patelni, usuń białą piankę, która gromadzi się na wierzchu. Następnie odlej masło. Ghee ma bogaty, orzechowy smak i jest często używane w kuchni indyjskiej. Wysoka temperatura dymienia sprawia, że ​​doskonale nadaje się do smażenia i smażenia potraw w wysokiej temperaturze.

Spożywanie masła może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i osteoporozę

Masło, spożywane w umiarkowanych ilościach, może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Masło jest bogate w beta-karoten, związek, który organizm przekształca w witaminę A. Beta-karoten powiązano ze zmniejszonym ryzykiem raka płuc i raka prostaty. Beta-karoten zawarty w maśle może również pomóc spowolnić tempo utraty wzroku lub zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.

Masło zawiera witaminę D, składnik niezbędny do wzrostu i rozwoju kości. Zawiera także wapń, niezbędny dla wytrzymałości kości. Wapń pomaga również zapobiegać chorobom, takim jak choćby osteoporoza.

Maso może też sprawić, że twoja skóra będzie zdrowsza. Zawiera również witaminę E, która odgrywa rolę w zdrowiu skóry. Witamina ta zmniejsza uszkodzenia spowodowane promieniami UV, łagodzi stany zapalne skóry i pomaga w gojeniu się ran.

Karolina Kasperek

Więcej na ten temat

CZYM SĄ DOTACJE UNIJNE?

W ramach PROW 2014-2020 będzie realizowanych łącznie 15 działań pomocowych a środki pieniężne będą głównie skierowane do sektora rolnego. Sektor ten jest bardzo istotny z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich i wymaga większego i odpowiednio ukształtowanego wsparcia.

Głównym celem pomocy finansowej w ramach przewidzianych instrumentów będzie rozwój gospodarstw rolnych (Modernizacja gospodarstw rolnych, Restrukturyzacja małych gospodarstw rolnych, Premie dla młodych rolników, Płatności dla rolników przekazujących małe gospodarstwa rolne). Premie dla młodych rolników, które zostały przewidziane w nowym PROW mają głownie na celu ułatwienie młodym osobom rozpoczęcie samodzielnego prowadzenia działalności rolniczej w przejmowanych przez nich gospodarstwach rolnych. Najważniejszymi założeniami dla młodych rolników chcących skorzystać z dodatkowej pomocy są: nie ukończenie 40 roku życia, posiadanie odpowiednich kwalifikacji zawodowych, lub zobowiązanie się do ich zdobycia w przeciągu 3 lat od otrzymania decyzji o pomocy, bycie posiadaczem minimum 1ha użytków rolnych przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy dla młodego rolnika.

Wszystkie szczegóły dotyczące warunków jakie musi spełnić rolnik by ubiegać się o wsparcie w ramach PROW na lata 2014 – 2020 mogą odnaleźć państwo na stronach AMIRR oraz Ministerstwa Rolnictwa.

CO DAJĄ DOTACJE ?

Obecny PROW jest podobny do znanego już z lat 2007- 2013, jednak została zmieniona jego konstrukcja. W aktualnej formie występuje mniej tzw. działań i pojawiła się możliwość jednoczesnego skorzystania z różnych „poddziałań”. Łącznie zostało stworzone 25 form wsparcia, w tym kontynuacja pomocy z lat poprzednich.  Warto zwrócić uwagę na zmodyfikowane wsparcie z bardzo popularnego działania „Modernizacja gospodarstw rolnych”. Obecnie wartość pomocy będzie uwarunkowana od rodzaju przewidzianych inwestycji. Na największe wsparcie mogą liczyć rolnicy stawiający na rozwój produkcji prosiąt (maksymalnie aż do 900 tys. zł). Na pozostałe inwestycje związane z produkcją zwierzęcą wsparcie wyniesie do 500 tys. zł. Wszystkie pozostałe przedsięwzięcia a także zakupy w gospodarstwie będą mogły otrzymać dofinansowanie w wysokości do 200 tys. zł.

Niezmiennie na mocne wsparcie będą mogli liczyć młodzi rolnicy, którzy oprócz większych dopłat bezpośrednich, mogą spodziewać się „premii” na start wynoszącej 100 tys. zł. Różnica w porównaniu do poprzednich programów polega na tym, że obecnie wypłata nastąpi  w dwóch etapach: pierwszy – 80 proc. Drugi po zrealizowaniu inwestycji i udokumentowaniu wydatków – 20 proc.

Całkowicie nowym rozwiązaniem ujętym w PROW 2014-2020 będzie premia udzielana na restrukturyzację małych gospodarstw. Gospodarstwa takie będą mogły ubiegać się o 60 tys. zł na inwestycje w poprawę swojej dochodowości. W momencie kiedy rentowność zostanie zwiększona będą mogły korzystać z innych form wsparcia z PROW. Natomiast jeżeli właściciel małego gospodarstwa zdecyduje się na jego sprzedanie, wówczas będzie mu przysługiwać rekompensata w wysokości 120 proc. dopłat, które otrzymywałby do 2020 r.

KTO MOŻE UZYSKAĆ DOPŁATĘ ?

Dla wszystkich.

O dotację unijną może się starać każdy rolnik. Wnioski w ramach tego programu można składać od pierwszej połowy 2016 roku. Większość programów nie jest uzależniona od wykształcenia i wieku osoby wnioskującej, nie mniej jednak szczególnie premiowane są pewne określone działania rolnicze mające na celu ogólnokrajową zmianę koniunktury w danym sektorze gospodarki rolnej.

Pieniądze dla hodowców.

W nowych programach dotacji unijnych szczególną uwagę skupiono na producentach prosiąt, mleka oraz bydła. To właśnie oni mogą teraz liczyć na większe dotacje, niż pozostałe gałęzie rolnictwa.

Promocja młodzieży.

W programie PROW 2014-2020 kontynuowane jest dofinansowanie młodych rolników z tytułu „Premia dla młodego rolnika”. Ta dotacja przeznaczona jest dla młodych osób, które w momencie składania wniosku lub poprzedzających ten dzień 12 miesiącach przejęły gospodarstwo i rozpoczęły działalność rolniczą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *